Jak jíst maracuju? Dužina tohoto ovoce má sladko-kyselou chuť podobnou broskvím
Maracuja nebo také její příbuzná mučenka jsou druhy exotického ovoce s typicky tmavě fialovou slupkou. Uvnitř se skrývá nažloutlá rosolovitá dužina plná vitamínů, železa i vápníku. Poradíme, jak tyto plody konzumovat.
Maracuju i mučenku snadno můžete zaměnit, protože si jsou velmi podobné, avšak mučenka je velikostí menší a více sladší než je maracuja. Zralé plody tohoto ovoce poznáme tak, že je jejich slupka více vrásčitá a uvnitř příjemně nasládlá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výběr a konzumace maracuji
Zásadní je výběr zralého plodu, který může být vrásčitý, což ale není vůbec na škodu. Je důležité, aby slupka nebyla nahnilá nebo prasklá. Pokud vybereme plod s hladkou slupkou, bude dužina uvnitř kyselejší. Slupka není vhodná ke konzumaci.
Konzumace maracuji je velmi jednoduchá:
- Plod jednoduše ostrým nožem rozřízneme na polovinu.
- Vezmeme si kávovou lžičku a dužinu z vnitřku plodu vydlabeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití maracuji
Dužina tohoto ovoce chutná báječně především čerstvě vydlabaná, ale možností využití je hned několik:
- do ovocných salátů,
- jako přeliv nebo omáčka k dezertům,
- do mraženého sorbetu,
- do marmelády společně s jiným druhem ovoce,
- do ovocného smoothie či šťávy.
Maracuju můžete využít také na přípravu nepečeného cheessecake dortu - do omáčky na přelití dezertu. Maracuja chutná báječně i smíchaná s jiným exotickým ovocem. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře