Jak sušit petrželovou nať. Uchovejte si její příjemnou chuť i do chladných zimních dnů
Petrželka je aromatická bylinka, která se skvěle hodí do řady pokrmů. V její čerstvé podobě ji využijeme např. do polévek, pomazánek a na zdobení jídel studené kuchyně, ale dokáže nám příjemně dochutit jídlo, i když ji různými způsoby zakonzervujeme na pozdější využití.
Petrželka byla jednoznačně "jedničkou" v kuchyních našich babiček a určitě je důležitá i pro nás. Vhodným způsobem uloženou petrželovou nať přidáváme např. do různých placiček, brambor a k masu. Perfektně se hodí také do polévek, zapékaných jídel či karbanátků. Dochutíme s ní karlovarské knedlíky či nádivku. Jedním z oblíbených způsobů uchování petrželky je její sušení. Přinášíme vám několik tipů, jak na to:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit petrželovou nať
Petrželovou nať sklízíme pomocí nože nebo nůžek do misky nebo plátěné tašky, aby se nám nezapařila. Po sklizni ji očistíme a pustíme se do její přípravy na sušení. Můžeme ji nakrájet nadrobno, ale není to nutné, protože po správném usušení se bude bylinka lehce lámat a tím ji snadno rozdělíme nadrobno. A jak tedy na sušení petrželky?
- Petrželku sušte, stejně jako ostatní bylinky, na velmi mírnou teplotu - přibližně na 35 °C.
- Bylinky vždy rozložte do slabé vrstvy tak, aby se zbytečně nepřekrývaly.
- Použít můžete sušení v troubě na plechu, ale výhodnější a šetrnější je sušení v sušičce.
- Pro sušení petrželky se více hodí hladkolistá varianta, protože na rozdíl od kudrnky méně ztrácí sušením aroma.
- Správné usušení poznáte podle toho, že se při stisknutí bylinka lehce láme.
- Petrželku po usušení hned dobře uzavřete do suchých a čistých nádob. Pokud ji necháte nějakou dobu "jen tak" bez uložení do uzavřené nádoby, znovu nasaje vlhkost a tím ztratí i lámavost.
- Podle potřeby ji hojně používejte do připravovaných pokrmů. Pokud ji přidáváte např. do polévky, přisypte ji až na závěr, aby si zachovala pěknou svěží barvu.
Máte velkou úrodu petrželky a přemýšlíte nad dalšími způsoby jejího uskladnění? Petrželku můžete také mrazit, nakládat do soli či připravit petrželkové pesto. Zajímavou možností je i využití petržele do zeleného nápoje, který je určen k brzké spotřebě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 3 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 6 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Jak zpracovat listovou petržel. Má své místo v mnoha receptech a řadu možností nabízí náš receptář
Jak připravit zelený nápoj, plný živin a vitamínů. Jednoduchý recept z jarních bylinek a svěžích zeleninových natí
Komentáře