Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Zelené natě sklízíme na zahradě od jara až do podzimu, nejlepší jsou čerstvé, ale pokud zvolíme vhodné uložení, budeme je mít k dispozici po celý rok v té nejlepší kvalitě. Oblíbený způsob ukládání je mražení.
Mražení natí je velmi výhodné, protože mražením si natě uchovají vůni a chuť lépe než sušením. Navíc v mrazničce zaberou jen málo místa a mrazí se velmi snadno. Stačí zajít na zahradu a sledovat rostoucí byliny - jakmile uvidíme, že je potřeba sklidit např. petržel, tak ji otrháme, opláchneme, necháme okapat (nebo osušit na utěrce) a hned ji uložíme do mrazničky. Postup je velmi rychlý a výhodou je, že zeleninu zpracujeme v ideálním růstovém období. K mražení se hodí především petržel, kopr, celer, libeček, pórek, nať cibule, pažitka, majoránka, bazalka a další.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit zelené natě
Je více oblíbených postupů, jak mrazit zelené natě. Můžeme si vybrat ten, který se nám nejvíce osvědčí:
- Celé osušené natě vložíme volně do sáčku a zmrazíme. Po zmrazení je rychle vytáhneme a položíme na prkýnko, velmi rychle je rozdrtíme pomocí válečku na těsto. Drtí naplníme nádobku nebo sáček a opět uložíme do mrazničky, podle potřeby odebíráme menší množství. Tento způsob se hodí pro ukládání jemných natí, jako je např. kopr nebo majoránka.
- Omyté a osušené natě nasekáme najemno a uložíme do mikrotenového sáčku nebo do nádobky a zmrazíme. Do sáčků dáváme jen malé množství a v tenké vrstvě je položíme do mrazničky. Po zmražení sáčky lehce pomačkáme rukou, potřebné množství se díky tomu odebírá velmi snadno.
- Omyté a osušené natě nasekáme najemno a natlačíme je do nádobek na přípravu ledu, případně je ještě zalijeme malým množstvím vody a zmrazíme. Po zmražení je vytáhneme z mrazničky, nádobky na malý okamžik ponoříme do teplé vody, kostky rychle vyklepneme a vložíme do sáčku. Podle potřeby je pak odebíráme.
Při mražení natí je důležité značit si sáčky podle druhu obsahu, zvlášť pokud natě krájíme hodně nadrobno - usnadníme si tím jejich používání a lépe se v natích orientujeme. V opačném případě bychom natě od sebe těžko rozlišili a někdy bychom si museli pomáhat i čichem.
O tom, jak nejlépe zužitkovat naťovou petržel, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Jak zpracovat listovou petržel. Má své místo v mnoha receptech a řadu možností nabízí náš receptář
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Komentáře