Jak uchovat libeček? Nejchutnější je brzy na jaře. Poradíme, jak listy zpracovat
Libeček patří mezi nejoblíbenější vytrvalé a zároveň užitkové rostliny z našich zahrádek. Nazývá se někdy "české maggi" a jeho chuť je výtečná. Používáme ho především na dochucení polévek a také do bramborových jídel.
Libeček vysazený na zahradě rychle roste a snadno se rozmnožuje dělením rostlin. Vhodnější k přesazování je podzim, protože brzy na jaře už rostlina potřebuje klid k novému růstu. Již v březnu libeček raší a můžeme ho začít používat v kuchyni. V dubnu již pravidelně vyvstane otázka, jak listy uchovat - v té době jsou k tomu totiž nejvhodnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uchovat libeček
Poradíme, jak uchovat listy libečku na zimu:
- Mražení: Umyté listy osušíme a nakrájíme. Nakrájený libeček rovnáme do sáčků, které plníme jen méně a "rozprostřeme" v mrazničce. Po zmražení ještě sáčky s libečkem "pomačkáme" - tím se oddělí jednotlivé kousky od sebe a půjde snadno odebírat menší množství. Sáčky pro přehlednost popíšeme.
- Sušení: Listy zbavíme před sušením tuhých stonků a rozložíme je v tenké vrstvě např. na napnutou síť. Po usušení listy můžeme rozmixovat na jemný prášek a ten buď uskladnit samostatně nebo přidat do polévkové zeleninové směsi - domácí sušené vegety.
- Nakládání do soli: Rozmixované čerstvé listy smícháme se solí, nevaříme, jen upěchujeme do skleniček a uzavřeme. Uložíme do chladna a používáme podle potřeby.
- Libečkové maggi: Tekuté dochucovadlo s libečkovou vůní si můžeme připravit i sami. Podívejte se, jak připravit domácí maggi z libečku.
- Libečkové pesto: Pesta připravujeme z různých bylinek a používáme je k dochucení jídel např. těstovin nebo polévek. Populární pesta jsou z bazalky nebo z medvědího česneku, ale dají se připravit také z libečku.
Libeček je silně aromatický, proto ho používáme pouze po malých dávkách a na zimu nepotřebujeme velké zásoby. Pokud se nám libeček vydaří, raději se s někým rozdělíme.
Následující video vám ukáže, jak se připravuje pesto z medvědího česneku - příprava pest z jiných bylinek je obdobná.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 6 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 10 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 17 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 22 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak mrazit libeček. Jak postupovat, abychom měli aromatické natě vždy po ruce
Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Jak se sbírá libeček? Oblíbené polévkové koření sklízíme od jara do podzimu
Komentáře