Prskání tuku na pánvi je nepříjemné a hlavně nebezpečné. Vyzkoušejte naše tipy a rady, jak tomu zabránit
Prskání tuku na pánvi při smažení je nepříjemný, dokonce nebezpečný jev. Dá se mu ale zabránit, když se budeme řídit jednoduchými pravidly.
Tuk při prsknutí nekontrolovaně létá do okolí a může nás ošklivě popálit. Také okolí pánve pak musíme čistit. Proto při smažení dodržujeme určité zásady a využijeme některé vychytávky, protože malérům se má předcházet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak bránit prskání tuku
- Pánev i veškeré pomůcky ke smažení musí být suché.
- Pánev můžeme před smažením potřít tenkou vrstvou octa, který má schopnost absorbovat vodu.
- Potraviny, které vkládáme do horkého tuku, nesmí být mokré ani na nich nesmí být krystalky námrazy.
- Do pánve vhodíme špetku soli, zahřejeme a pak teprve přidáme tuk. Sůl při smažení případnou vlhkost natáhne do sebe.
- Pokud zakrýváme smaženou potravinu poklicí, musíme při jejím odkrývání dát pozor, aby vysrážená pára nekápla zpět do pánve nebo kastrolu.
- V prodeji jsou silikonové poklice s otvory, které zabrání rozstřikování tuku do okolí a zároveň tudy může odcházet pára.
Důležitá je i znalost první pomoci při případném karambolu. Popálené místo na kůži chladíme proudem studené vody. Poprskaný sporák a jeho okolí jednoduše vyčistíme saponátem, roztokem kyseliny citronové nebo parním čističem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 11 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Smažená jídla se těší oblibě. Mohou být i zdravější, než se zdá
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Komentáře