6 tipů, jak správně mrazit ovoce: Jaké plody sesypat dohromady a které zamrazit zvlášť
Sezóna šťavnatých plodů, které jsou nadupané vitamíny, je v plném proudu. Pečou se chutné moučníky s letním ovocem, zavařuje se, nebo se přebytky uchovávají v mrazničce. Víte ale, jak správně ovoce zamrazit, abyste co nejlépe zachovali jeho tvar a konzistenci? Poradíme vám, jak u jednotlivých druhů ovoce postupovat.
Zahrádky překypují zrajícími plody jahod, třešní, meruněk i rybízu. Nejlépe toto ovoce chutná čerstvě utržené, to není pochyb, ale co si počít s přebytky, které už nestíháme jíst? Variant je mnoho - můžete si upéct moučníky z čerstvého ovoce, zavařit kompoty, připravit sirupy nebo si nadbytek ovoce uložit do mrazničky na pozdější dobu. V zimě jistě oceníte buchtu s ovocem z vlastní zahrádky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na správné mražení
- Nejdříve je nutné si ovoce připravit. Vyberte zralé, nepoškozené plody, zbavte je stopek, dobře omyjte a nechte okapat.
- Bobuloviny a drobné ovoce, jako jsou borůvky, rybíz nebo jahody, se nejlépe mrazí na tácu nebo plechu, kde je rozložíte a po cca 2 hodinách v mrazničce je sesypete dohromady do sáčku a uzavřete. Pokud byste je rovnou sesypali, stane se vám z ovoce jedna velká hrouda a jednotlivé kusy půjdou špatně od sebe.
- Větší ovoce - jablka, hrušky, meruňky nebo broskve se nejlépe uchovávají, když je nakrájíte na kousky a na chvíli vložíte do vody s kapkou citronové šťávy. Zajistíte tím, že vám ovoce v mrazničce nezhnědne.
- U jablek, švestek a meruněk je dobré zbavit ovoce pecky před zmražením. Ale např. u třešní je jedno, zda je zmrazíte s peckou nebo bez.
- Výborným pomocníkem může být také cukr - pokud ovoce posypete trochou cukru nebo naložíte do cukerného nálevu - zachováte v ovoci více vitamínu C a ovoce po rozmražení bude lépe vypadat i chutnat.
- Aby vám v ovoci zůstalo co nejvíce vitamínů, je důležité ovoce zamrazovat v nádobách pro mražení určených, ať už se jedná o krabičky nebo sáčky do mrazničky.
Pokud máte i přes všechny naše tipy stále mnoho jahod na zahrádce, vyzkoušejte podle našeho video-receptu i jahodovou zmrzlinu, která vás v horkém létě zaručeně osvěží.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře