Z růžových květů vyrábíme sirupy, marmelády a nápoje. Můžeme je sušit a kandovat. Jsou nejen chutné a voňavé, ale i léčivé
Květy planě rostoucích i botanických druhů růží můžeme využívat ke kuchyňským, kosmetickým i léčebným účelům. Po vhodné úpravě slouží ke zdobení dortů a dalších moučníků.
Nejvíce se používají růže šípková, galská, stolistá, damascénská a svraskalá, případně i další. Šlechtěné velkokvěté růže se k léčivým účelům nepoužívají.
Jak růže sbíráme a konzervujeme
Sbíráme květní lístky před plným rozkvětem. Opatrně je sušíme a uchováváme v uzavřených nádobách.
Z květních plátků můžeme vyrábět aromatické sirupy, marmelády, nápoje, květy lze také kandovat a pak použít na zdobení moučníků (viz náš tip). Okvětní plátky se dříve nakládaly do medu a vína.
Tip: Vidličkou rozšlehejte vaječný bílek, namáčejte v něm jednotlivé plátky růže, pak obalte v moučkovém cukru a nechte zaschnout. Vyrobíte tak chutnou ozdobu na dorty nebo jiné moučníky. Uchovávejte v suchu.
Léčivé vlastnosti růží
Růžové lístky podle druhu růží obsahují kromě silic, flavónů, antokyanů a tříslovin i některé vitamíny, enzymy a další látky.
Nálev z růží ve formě kloktadla léčí záněty ústní dutiny a hrdla, je vhodný také k omývání pleti nebo do koupele. Sirup snižuje horečku a celkově zklidňuje. Čaj má pozitivní vliv na dobrý spánek.
Na klidný spánek má dobrý vliv také meduňka, pojednává o ní náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 1 hodinou
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 3 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 19 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Komentáře