Knedlíky můžete vařit i v parním hrnci. Je to další možnost jeho využití
Parní hrnec má výhodu rychlého a dietního vaření v páře. Naše babičky to zvládaly i bez hrnce, ale kdo chce takhle vařit často, určitě se mu koupě parního hrnce vyplatí. Kromě masa, brambor nebo zeleniny v něm hravě uvaříte i knedlíky. A právě knedlíky v parním hrnci můžete zkusit s námi.
Parní hrnec má nádobu s vodou a další nádobu/y na potraviny podle typu hrnce. Vaření v něm je jednoduché a potěší i začátečníky. Hrnec se může stát často používaným kuchyňským pomocníkem, se kterým se před námi otevřou další chutné možnosti zpracování potravin. A nějaká nevýhoda? Je třeba počítat s tím, že nový elektrospotřebič do kuchyně zabere místo a možná bude někdy dokonce překážet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit knedlíky v parním hrnci
- Do spodní nádoby nalijeme předepsané množství vody. Pro vaření většího množství knedlíků dáme vody raději více, některé hrnce mají ale možnost dolévání vody i během provozu.
- Ostatní nádoby hrnce (dno i boky) vymažeme olejem. To děláme proto, aby se k nádobám knedlíky nepřilepily.
- Do vymazaných nádob naskládáme knedlíky. Ovocné knedlíky klademe s mírnými rozestupy, aby se neslepily. Je třeba počítat s tím, že některá těsta zvětšují při tepelné úpravě objem. Knedlíky můžeme mezi sebou ještě pomazat olejem.
- Zkontrolujeme, zakryjeme víkem a hrnec zapneme.
- Ovocné knedlíky vaříme 8-10 minut, kynuté knedlíky 20-30 minut, bramborové 20-25 minut. Doba vaření závisí na velikosti knedlíků.
- Uvařené knedlíky propícháme vidličkou nebo špejlí, aby z nich vyšla pára a ty, které nepodáváme ihned, potřeme olejem, aby neokoraly.
- Při delším vaření důkladně větráme nebo vaříme se zapnutou digestoří, aby se v kuchyni nehromadila pára.
Připravovat jídlo v parním hrnci je v poslední době velmi populární. A to oprávněně. Ve spoustě oblíbených dobrot díky němu můžete zachovat větší část chuti a vůně. V jiných pokrmech zas ušetříte…
Parní vaření má mnoho výhod. Některé novější hrnce mají vylepšené funkce (možnost doplnění vody během provozu, vaření v několika patrech nad sebou apod.). Z potravin se nic nevylouhuje do vody, živiny zůstanou v nich. Také chuť potravin vařených v páře je lepší než těch vařených ve vodě. Nemluvě o úspoře energie, času a vody. Vaření v páře často využívá asijská kuchyně.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 4 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 6 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 7 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 8 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Svatební menu prince Williama a princezny Kate: Před 13 lety všechny uchvátil osmipatrový dort s 900 cukrovými květy
Zamilované koblihy: Usmažte z kynutého těsta koblihy ve tvaru srdce podle videa
Komentáře