Smetanové krémy jsou v létě vhodnější než máslové krémy. Víte, jaké to jsou a jak je připravit?
Smetanové krémy jsou našlehanou a nadýchanou směsí šlehačky, mascarpone, žervé nebo různých čerstvých smetanových sýrů s cukrem. Lehký krém má mnoho využití - k přípravě pohárů, dortů, rolád, řezů a zákusků. K ozdobení lze použít ovoce, čokoláda nebo obojí - každý si pochutná.
Moderní doba přináší rozdílné pohledy na zdravější stravu. Zatímco v minulosti byly těžké krémy nedílnou součástí všech dezertů, v současnosti je běžné nahrazovat máslo a cukr něčím méně kalorickým a pro náš organismus i stravitelnějším.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou druhy šlehačkových krémů
- Šlehačka s více než 33 % tuku není tak úplně krém, ale zato je to nejrychlejší náplň do zákusků a dortů. Šlehačku s cukrem musíme ušlehat pěkně dotuha, k tomu nám pomůže ztužovač nebo jeho náhrada. V létě se šlehačkovým dortem raději necestujeme, aby smetana nezřídla a dort nám nesednul.
- Mascarpone se šlehačkou je hutnější a trvanlivější náplní do dortů a zákusků. Vydrží i přepravu autem a servírování v horkém dni. Mascarpone je vlastně čerstvý smetanový sýr s 80 % tuku, který se se šlehačkou a cukrem šlehá do nadýchané pěny. Pro jistotu můžeme do směsi přimíchat ztužovač šlehačky, ale i bez něj krém drží tvar.
- Krém z čerstvého sýra se připravuje například ze sýrů typu žervé, ricotta, Boník, Matylda, ze sýru Lučina, Philadelphia. Přidávají se do šlehačky a šlehají se spolu s cukrem a ztužovačem do sladkého krému.
- Ganache s čokoládou je dalším druhem smetanového krému. Základem je vysokoprocentní šlehačka, zahřátá k bodu varu. Do ní přidáme čokoládu, kterou mícháme, dokud se nerozpustí. Směs necháme vychladnout a potom ji ušleháme do krému, s kterým zdobíme moučníky. Krém už nesladíme, čokoláda osladí dostatečně.
Pár rad k přípravě smetanových krémů
Do smetanových krémů nepřidávejte máslo - smetana i sýry jsou tučné dost.
- Šlehačku šlehejte vychlazenou a cukr přidávejte postupně, aby se proces šlehání vsypáním cukru nezpomalil.
- Mascarpone je vhodnější smíchat se šlehačkou, aby se obě suroviny šlehaly stejnou dobu - předejde se tak přešlehání jedné suroviny.
- Ztužovač přidejte do cukru a promíchejte, aby neudělal hrudky, které zkazí chuť i konzistenci krému.
- Jednotlivé placky rozkrájeného dortu potřete marmeládou, aby se ušlehaná šlehačka nevpila tak rychle do těsta.
- Ovoce pokrájejte na kousky a vmíchejte stěrkou do ušlehané šlehačky nebo mascarpone, pokud chcete barevnou strukturu krému.
- Ovocný krém připravte rozmačkáním ovoce s trochou cukru a rozmixováním pomocí tyčového mixéru. Dřeň vmíchejte do ušlehané smetany.
- Čokoládovou ganache připravte z kvalitní vysokoprocentní čokolády a před šleháním dobře vychlaďte.
- Čerstvý smetanový sýr volte bez příchuti - Lučina s příchutí šunky nebo pažitky sladkým krémům nesluší.
Další využití smetanových krémů
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 9 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Klobásy
Přidáno před 20 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 21 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Jaký ztužovač můžeme přidat do šlehačky, aby hezky ztuhla? Použijeme ten, co máme doma
Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí lučinu z jogurtu a smetany nebo jen z mléka a citronu? Jednoduchý postup zvládne každý
Komentáře