Meduňka výrazně voní po citronech. V kuchyni se uplatní do nápojů a dezertů, je vhodná do čaje pro klidný spánek
Meduňka je známá především jako bylinka vhodná na zklidnění rozjitřených nervů a užitečná pro klidný spánek. Používá se jako důležitá součást karmelitánských kapek.
Meduňka má ráda slunce s odpoledním stínem. Roste i na chudší půdě, ale potřebuje závlahu. Množit ji můžeme nejen semeny, ale i dělením trsů. Má příjemně citronovou vůni, ale není kyselá.
Jak meduňku sbírat a konzervovat
Sklízíme listy nebo celé natě těsně před kvetením nebo na jeho počátku. Za příznivých podmínek můžeme mít i 3 sklizně za rok. Sbíráme ji po poledni za suchého počasí. Sušíme ve stínu a průvanu. Neskladujeme ji déle než rok, protože pak už ztrácí účinky i vůni (toto platí pro většinu bylin). Lze ji také nakládat do octa a můžeme z ní vyrobit vynikající sirup.
Jak ji používat v kuchyni
Ozdobí moučníky i dezerty. Využíváme její citronovou vůni do nápojů, salátů, moučníků, omáček, polévek a bylinkového másla. Výborná je do pohárů, jogurtu, želé a pomazánek. Můžeme ji ale použít i v kombinaci s masem, hlavně drůbežím, a rybami.
Jaké jsou léčebné účinky meduňky
Meduňka je součástí tzv. karmelitánských kapek. Povzbuzuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, křečím a neurózám. Čaj z meduňky před spaním vás zklidní a navodí příjemné sny. Meduňka také snižuje krevní tlak a pomáhá při nachlazení. Čerstvé listy lze přiložit na vřídky, štípance od hmyzu, a dělat z nich i zábaly nebo obklady.
V domácí kosmetice můžeme meduňku využít do koupelí a pleťových masek, nálev pomáhá proti nadměrnému maštění vlasů či obličeje.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 12 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 13 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Komentáře