Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na zimu zeleninu - hlavně kořenovou, brambory, ořechy a poslední ovoce. Máme chuť na sytivější jídla, s oblibou pečeme jablečné a ořechové moučníky.
V neděli míváme víc času na vaření i pečení, sejde se rodina. Snažíme se vařit a péct s ohledem na sezonu a svátky. Například v neděli po 16. říjnu (svátek sv. Havla) se mnohde slaví Havelské posvícení. U nás je o posvícení tradičním pokrmem kapr nebo kachna a moučníkem koláče nebo posvícenské ořechy, jinde hnětýnky.
Mohlo by vás zajímat
Nabízíme návrhy menu vhodných jako inspirace na říjen:
Domácí bramboračka, dušené hovězí maso a závin
Mrkvová polévka, pečené vepřové maso a koláče
Čočková polévka, kapr nebo jiná ryba a pohár, ořechy nebo ovoce
Poctivý vývar, těstoviny a jablkový koláč
Dýňová polévka, kachna a tradiční moučník
Vybrali jste si? Pokud ne, zkuste se inspirovat i tady:
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 19 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Oslavte Havelské posvícení ořechovými koláčky! Takové jste možná ještě nejedli!
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Komentáře