Pažitka za oknem: Jak pěstovat, rychlit a sklízet oblíbenou rostlinu
Pažitka je odolná vytrvalá a mrazuvzdorná rostlina, kterou snadno vypěstujeme i na té nejmenší zahrádce. Navíc je ideální rostlinkou k zimnímu rychlení na okenním parapetu. Neznamená to však, že na podzim doneseme domů květináč s pažitkou a poroste nám až do jara.
Mezi všemi rostlinami, které se pěstují pro zelené natě, má pažitka důležité a jedinečné postavení. Je poměrně úrodná, nenáročná a odolná, navíc obsahuje důležité vitamíny a živiny. Nejvíce ji oceníme v průběhu zimy, během předjaří a brzy na jaře, když jsou ostatní natě vzácné a pažitka je v té době nejchutnější.
Jak pěstovat pažitku
Nenápadná rostlina našich babiček si zaslouží i naši pozornost.
- Na záhonech ji pěstujeme přímo ze semínek nebo z předpěstovaných sazenic. Nejsnazší a nejrychlejší je vysadit koupené trsy pažitky (z květináčů), které sice zpočátku budou slabší, ale brzy se zregenerují a vydatně porostou.
- Rostlinám vyhovuje těžší výživná půda a záhon umístěný na slunci nebo v polostínu. Rostliny potřebují dostatek vláhy, jinak zakrňují. Po seřezání nať vždy znovu vyráží.
- K rychlení během zimy používáme pažitku, kterou jsme si připravili do květináčů už na podzim a nechali ji přejít mrazem. Pokud není půda zmrzlá, můžeme trsy vyrývat i v průběhu zimy a vysazovat je do květináčů.
- Květináče s pažitkou postupně nosíme domů na dobře osvětlený parapet k rychlení. Na příliš teplém místě by květináče velmi rychle vysychaly.
- Pažitku zaléváme a jakmile vyroste do vhodné velikosti, můžeme ji seříznout nebo sestřihnout.
- Po seříznutí vyroste ještě jednou, ale již s menší silou. Poté ji odneseme do chladna a za občasné mírné zálivky uchováme dokud nepřejde mrazivé počasí. Brzy na jaře pažitku umístíme do volné půdy. Po zregenerování opět pěkně poroste.
- Tip: Doporučujeme další trsy pažitky nosit domů k rychlení opakovaně - když jedna rostlina už potřebuje odpočívat, pomalu dorůstá ke sklizni další a stále je co sklízet.
Sklizenou pažitku používáme především v čerstvém stavu, tzn. bez tepelné úpravy. V tom je právě její hodnota. Výborně se hodí na zdobení nejrůznějších jídel studené i teplé kuchyně. Je výborná do pomazánek a polévek, na posypání vaječných jídel i pokrmů z brambor. Můžete také připravit skvělou pažitkovou omáčku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře