7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Chutné slané koláče mají široké uplatnění. Jíst je můžeme teplé nebo studené. Nachystané jako pohoštění oslní návštěvu, ale jsou skvělé i k obědu a večeři. Rádi si je zabalíme do krabičky na výlet či na svačinu do školy a práce.
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle, zvláště když je předem rozválené. Mražené těsto sice musíme rozválet, ale zase má delší trvanlivost, a můžeme ho mít v zásobě. Na plnění využijeme zeleninu, maso a sýr.
- Slaný cuketový koláč s mozzarellou a bazalkovou vůní
- Quiche lorraine-slaný koláč
- Francouzský cibulový koláč
- Slaný koláč se zelím a anglickou slaninou
- Jednoduchý a rychlý slaný koláč
- Slané koláčky
- Špenátový koláč II
1. místo
Listové těsto rozválíme a vložíme do formy, dáme na 10 minut předpéct do trouby a mezitím si připravíme bazalkové pesto a nakrájíme cuketu a mozzarellu na kolečka. Na předpečené těsto natřeme bazalkové pesto a poklademe plátky mozzarelly a cukety. Pokapeme olivovým olejem a posypeme pepřem a hrubou solí. Dopečeme a dozdobíme čerstvou bazalkou. Chutná teplý i studený.
2. místo
Quiche je tradiční francouzský slaný koláč. Připravuje se z křehkého těsta, ale tato varianta z listového těsta nám určitě také zachutná, navíc je rychlejší a snadnější. Listové těsto rozválíme a dáme na pečicí papír do dortové formy. Na oleji orestujeme cibulku, ke které přidáme nakrájenou anglickou slaninu. Směs rozprostřeme na těsto, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme rozšlehanými ochucenými vejci. Dáme upéct.
3. místo
Na cibulový koláč si připravíme jednoduché kynuté těsto. Mezitím orestujeme slaninu s cibulí na pánvi. Připravíme náplň ze zakysané smetany, tvarohu, soli, česneku, oregána a bazalky. Vykynuté těsto rozválíme na plech a potřeme náplní. Na vrch rozprostřeme slaninu s cibulí a na závěr posypeme tymiánem. Pečeme krátce na maximum.
4. místo
Zpracujeme kynuté těsto a necháme ho přikryté odpočinout. Promícháme kysané zelí s osmaženou cibulí a kmínem. Vykynuté těsto rozdělíme na díly, které plníme směsí se zelím a rovnáme do koláčové formy. Zelí posypeme kostičkami anglické slaniny a koláč necháme ještě 15 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
5. místo
Slaný koláč podobný pizze. Zpracujeme těstovou směs z mouky, kypřícího prášku, vejce, oleje, soli, koření na pizzu, šunky, sýru, žampionů a jarní cibulky. Rozprostřeme na plech a dáme péct. Po 10 minutách pečení plech vyndáme a posypeme dalším strouhaným sýrem, cibulkou a nakrájenou oblíbenou zeleninou. Podáváme hned po upečení.
6. místo
Koláčky z kynutého těsta budou výborným slaným pohoštěním. Když těsto kyne, připravíme sýrový krém z nastrouhaného parmezánu, hořčice, zakysané smetany a vejce. Poté připravíme náplň z šunky, slaniny a uzeného eidamu, kterou po umletí promícháme s vaječnými bílky. Vykynuté těsto plníme náplní jako koláče. Pečeme dozlatova.
7. místo
Špenátový koláč z listového těsta je další rychlovka. Listové těsto rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Listový špenát krátce podusíme a ochutíme pepřem, solí a česnekem. Vmícháme vejce, šlehačku a nastrouhaný eidam. Na těsto rozmístíme nakrájenou slaninu a rozložíme vychladlou špenátovou směs. Posypeme nastrouhaným parmezánem, poklademe plátky mozzarely a upečeme.
Vyzkoušejte také skvělý tip na cuketový koláč - připojené video názorně předvede postup. V našem dalším článku najdete 7 nejchutnějších receptů na slané tyčinky, které jsou též výborným slaným pohoštěním nebo svačinkou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře