Na karbanátky nebo sekanou můžeme použít i jiné suroviny než mleté maso. Určitě ušetříme. A jaké jsou ty nejlepší varianty?
Mleté maso na karbanátky (sekanou) můžeme nastavit nebo zcela nahradit jinými surovinami. Možností je mnoho, poradíme ty nejpoužívanější.
Karbanátky nebo sekaná bez masa nebudou sice chutnat jako masové, ale díky vhodnému koření a stejné konzistenci si pochutnáme též, a to levněji, navíc mnohdy i zdravěji.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nastavit nebo nahradit mleté maso
Při nahrazování nebo nastavování mletého masa máme poměrně dost možností.
- Ovesné vločky zalijeme horkým vývarem nebo vodou a necháme nabobtnat. Pak ochutíme. Můžeme k nim přidat dušené houby.
- Starší chléb rozmočíme v mléce nebo vývaru, rozmělníme.
- Sójový granulát připravíme podle návodu na sáčku, vymačkáme z něj vodu.
- Zeleninu (mrkev, kapustu, červenou řepu, květák, brokolici, špenát atd.) napůl uvaříme, nastrouháme (nasekáme, umeleme) a ochutíme. Cuketu nastrouháme syrovou. Zeleninu můžeme ještě nastavit předem vařenými a nastrouhanými bramborami.
- Luštěniny (fazole, hrách, cizrnu, čočku) namočíme, uvaříme podle zvyklostí, případně nahrubo rozmixujeme.
- Obiloviny (pohanku, kroupy, rýži, bulgur atd.) uvaříme podle návodu.
Jak hmotu na karbanátky (sekanou) ochutíme
Jak na šťavnatou sekanou bez prasknutí poradí jiný článek.
- Vláčnost (pokud nemáme ovesné vločky) zajistí bílé pečivo namočené v mléce nebo vývaru a rozmělněné.
- Hmota bude lépe držet pohromadě, když do ní přidáme syrová vejce.
- Samozřejmým a nezbytným ochucením je sůl a trocha mletého nebo drceného pepře.
- Výborné ochucení dodá cibule usmažená na tuku dorůžova. Tukem může být i slanina.
- Česnek utřený se solí a rozemnutá majoránka je téměř povinné ochucení.
- Do směsi můžeme přidat strouhaný sýr. Zvláště u verzí zcela bez masa tím zvýšíme výživnou hodnotu pokrmu.
- Hmotu zahustíme strouhankou.
Sekanou pečeme dočervena na pekáčku, podlitou trochou vody. Karbanátky můžeme smažit nebo také péct v troubě, což je zdravější a rychlejší.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Jak úsporně připravit karbanátky. Vyzkoušejte jednoduchou techniku, při které ušetříte olej a na výsledku si pochutnáte
Jak uvařit čočku: Zdravá potravina s všestranným využitím by v jídelníčku neměla chybět
Komentáře