Tajemství polské kuchyně - nejoblíbenější recepty našich sousedů
Polská kuchyně byla v historii ovlivněna mnoha dalšími zeměmi, vždy ale byla vydatná a sytá. Jejím základem jsou sladkovodní ryby, ale i mořské „potvory“, dále kysané zelí, bambory, červená řepa a houby. Například zapékanka je pečivo zapečené právě s houbami, uzeninou a sýrem. Mléčné výrobky mají v Polsku také rádi, obzvlášť populární je brynza.
Podobně jako Češi jsou i Poláci polévkovým národem. Dokonce i na Vánoce je hlavním tradičním pokrmem polévka – jí se čirý boršč, do kterého se dávají uszky; těstoviny plněné opět houbami. Krupnik je tradiční polévka s masem, kroupami a bramborami. V Polsku mají i několik specialit, například slaninu pečenou se sušenými švestkami nebo vařený hovězí jazyk podávaný s povidly. Pasztecik szczeciński je štětínská rarita; jedná se o smaženou koblihu, ve které se ale místo marmelády nachází silně kořeněná masová směs.
V téměř každé polské lednici byste rovněž našli lahev vodky a k ní velkou sklenici nakládaček. Tato kombinace, která mimochodem perfektně funguje i na kocovinu, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 20 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 20 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 22 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na andělsky nadýchaný perník na plech: Božsky vláčnou a voňavou chuť zajistí marmeláda i správný kypřicí prášek
Lékařka varuje: Na první pohled vypadají zdravě, ve skutečnosti jde o kalorické bomby. Na tyto potraviny při dietě pozor!
Masopustní neděle je za dveřmi: Oslavit ji můžete třeba gerštlem, vydatnou polévkou z krup podle M. D. Rettigové