Kynutá klasika vánoc - vánočka (a jak na ni)
17. 12. 2012 Vaření
Bez tohoto nádherného kynutého moučníku by Vánoce nebyly pravými Vánocemi, zná ji určitě každý. A udělat ji a uplést není zas těžké tak, jak se zdá.....
Historie vánočky je opravdu dlouhá, sahá až hluboko před 16.století. Říkávalo se jí všelijak – calta (ta byla ještě nezapletená), ceplík, štědrovka, húska, štědrovečernice, štědrovice, pleténka, pletanka i pletenice, vandrovnice, štrucla – jeden název hezčí než druhý.
V dobách nejstarších měli povoleno vánočku péct pouze mistři pekaři, ale přibližně od 18.století ji už pekly i hospodyňky doma. V různých variantách – ty z nejobyčejnějšího těsta pro čeládku, ale pro hospodáře a rodinu se těsto vylepšovalo přidáním rozinek, mandlí, ořechů a voňavého koření (muškátový květ i oříšek, nové koření, někdy i badyán, hřebíček).
Její pečení provázela spousta zvyků – například se do ní zapékala mince. Kdo ji pak našel, měl po celý následující rok zajištěno zdraví a bohatství. Naopak - potrhaná nebo spálená vánočka nevěstila pro domácnost nic dobrého.
Někde se z vánočky o Štědrém dnu dávalo po krajíčku každému kusu dobytka, aby byl zdravý a nikdo ho neuřknul. Pamatuji, že i u nás doma jsme také takto podarovali každé zvíře po kousku vánočky – byť se náš "dobytek" skládal jen ze psů, slepic a někdy i prasátka ve chlívě. Byl to ale milý zvyk, děti měly pocit, že trochu "čarují" a zvířata si smlsla.
Upéct krásnou a dobrou vánočku nebylo jen tak.
Tradičně se pletla z devíti pramenů. Spodní čtyři představovaly slunce, zemi, vzduch a vodu. Prostřední tři prameny byly symbolikou pro rozum, vůli a cit a dva nejvrchnější prameny pro lásku a vědění. Křížové pletení pramenů mělo rodinu a všechny blízké ochránit před zlými vlivy.
Dnes si můžete vybrat z mnoha receptů i způsobů pletení. Vánočky se pletou nejen z devíti, ale i ze šesti nebo jen pěti pramenů – všechny krásné, zajímavé, každá malinko jinak. A ten, kdo si na pletení přesto netroufne, může vykynuté těsto urovnat do tukem vymazané vánočkové formy a po nakynutí takto upeče v troubě.
Tak co, vyzkoušíte si ji i vy doma? Opravdu to těžké není. Chce to jen trochu času navíc a několik pokusů. Žádný učený ještě z nebe nespadl.....
Pletení vánočky klasicky, z DEVÍTI pramenů
Těsto propracujeme a rozdělíme na devět stejných dílů (můžeme si je i navážit). Z každého dílku uděláme bochánek a necháme 10min odpočinout
- všechny bochánky rozválíme na stejně dlouhé a stejně široké prameny
Nejdříve upleteme základnu vánočky ze 4 pramenů:
- 4 prameny si položíme svisle vedle sebe
- vezmeme levý krajní pramen a vedeme jej úplně doprava nad, pod a nad zbývajícími třemi prameny
- znovu vezmeme levý krajní pramen (původně byl druhý zleva, nyní je první zleva) a znovu vedeme doprava nad, pod a nad ostatními třemi prameny
- opakujeme až do dopletení ke konečkům pramenů, dobře je spojíme k sobě
- pokud máme upletený celý základ, přeložíme jej na plech a poměrně nemilosrdně tu nadýchanou nádheru uprostřed klouby prstů pomačkáme, aby vznikla jakási široká, ale plytká rýha, na kterou usadíme pletenec ze 3 pramenů
Prostřední pletenec ze 3 pramenů:
- snad každý už někdy v životě pletl cop, ale pokud se najde někdo, kdo postup pletení nezná, ať čte dále.....
- vezmeme pravý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající
- nyní vezmeme levý pramen a přeložíme jej mezi dva zbývající
- postup dále opakujeme - střídavě bereme pravý nebo levý pramen a vždy jej vrchem položíme mezi ty dva zbývající
- dopleteme do konce, konečky spojíme důkladným smáčknutím
- cop položíme na základnu ze 4 pramenů a prsty ji podélně v prostřed opět lehce smáčkneme (uděláme plytkou rýhu)
Zbývá udělat vrchní pletenec ze dvou pramenů:
- položíme je těsně vedle sebe a jen je do sebe zakroutíme
- tento tenký vrchní pletenec trochu natáhneme, položíme na vánočku (a přes vánočku - přes její konce) a oba konce pletence dobře zastrčíme pod "prdelku" vánočky, na každé straně stejně
- vánočku necháme nakynout, pomašlujeme vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme
Totéž pletení, možná lépe viditelnější, je tady....
Vánočka ze ŠESTI pramenů
1) Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 6 dílů, z každého uděláme bulku a tu necháme ještě asi 10 minut odpočinout.
2) Pak ze všech vyválíme stejně silné a dlouhé prameny, které na jednom konci všechny spojíme a konec jakoby podhrneme dospod, pod budoucí vánočku.
3) Levý krajní pramen položíme úplně doprava a pravý krajní zase doleva.....pak vezmeme pramen úplně zprava a vrátíme ho mezi 4 prostřední .
4) Druhý pramen zleva přeložíme úplně doprava a levý krajní vložíme mezi 4 prostřední.
Teď vezmeme druhý zprava, přeložíme ho úplně doleva a pravý krajní vrátíme mezi 4 prostřední
5) Pak už se postup (kroky 3 a 4) stále opakuje (jen střídáme strany).
Vezmeme druhý zleva a přeložíme úplně doprava a levý krajní vložíme mezi 4 prostřední....vezmeme druhý zprava, přeložíme úplně doleva atd.....
Odfocený postup na vánočku ze šesti pramenů je ZDE..... , můžete ji udělat z jakéhokoliv těsta, vámi vyzkoušeného.
Vánočka z PĚTI pramenů
1) Těsto si rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a necháme asi 10 minut odpočívat. Pak je všechny rozválíme na stejně dlouhé a stejně silné prameny.
2) Všech pět pramenů si položíme svisle před sebe, na konci vzdálenějším od nás, je dobře spojíme a rozdělíme na 2 a 3 prameny.
3) Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho doprostřed, ke straně, kde jsou prameny dva (a teď už vlastně tři).
4) Nyní vezmeme vnější pramen z této strany a znovu přeložíme doprostřed, ke dvěma pramenům.
5) A tyto dva kroky (vnější pramen ze tří přeložit dovnitř, ke dvěma) opakujeme tak dlouho, až dopleteme do konce. Úplné konečky znovu stiskem dobře spojíme a oba konce vánočky jakoby trošku podhrneme dospod, pod ni.
Fotopostup a recept na vynikající máslovou vánočku je TADY
Těsto na vánočku je možno použít to, jehož recept se v rodině dědí z matky na dceru nebo můžeme vyzkoušet nějaké nové.
-
rozinky i kandované ovoce je dobré pár hodin před zaděláním těsta namočit do rumu
-
všechny suroviny, které přijdou do těsta, by měly mít pokojovou teplotu
-
tuk použijeme změklý, nikdy ne horký (spařili, zničili bychom droždí)
-
těsto je třeba nechat dobře vykynout, jinak nebude výsledek stoprocentní (vánočka může být "těžká")
-
zrovna tak musí dobře vykynout před pečením i umotaná vánočka. Necháme ji kynout zvolna, v teplém prostředí, jehož teplotu nijak uměle nezvyšujeme – mohlo by se stát, že vnitřní, málo vykynuté vrstvy vánočky se to budou snažit při pečení dohnat a vánočka se potrhá
-
vykynutou vánočku opatrně potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat plátky mandlí a dáme péct do vyhřáté trouby
-
zpočátku, asi 5 minut pečeme zprudka, asi na 190-200°C, pak teplotu zmírníme na 170°C a vánočku dopečeme
-
stane se, že po vytažení z trouby původně nádherná vánočka klesne, jako by jí někdo vypustil vzduch ventilkem – je málo upečená, vnitřní vrstvy nebyly pevné natolik, aby vánočku udržely. Jíst se dá, ale pěkná moc není.
-
hotové vánočky se většinou dají dobře zamrazit, po vytažení a rozmrznutí chutnají jako čerstvé
-
pokud vám náhodou vánočka zbyde, dá se z ní udělat výborná "lepší, parádnější" žemlovka
-
no a ta nejdůležitější rada na závěr? K pečení vánočky bychom vždycky měli (i měly) přistupovat s radostí a láskou. Věřte, že je to pak na výsledku velice poznat, vaši strávníci vám za to budou opravdu vděční a s velkou pochvalou snědí i třeba malinko nepovedenější vánočku. Protože je vaše, dělaná s láskou.
Zdroj: Pekárnománie
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Jak uvařit nejlepší kynuté knedlíky. Výborné jsou z čerstvého ovoce, bohatě posypané tvarohem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dělá vánočka: Od přípravy těsta až po vyndání zlatavého a voňavého výsledku z trouby
Desatero rad na téma vánočka: Víte o ní všechno? Poradíme vám s přípravou
Jak upéct dobrou vánočku? Máme pro vás recept, podle kterého se vždy povede. Postup navíc usnadní názorné video
Komentáře
16. 12. 2017 01:38
a dělá bublinky.Dá to práci,ale výsledek stojí za to.
3. 1. 2013 13:45
30. 12. 2012 18:13
30. 12. 2012 16:52
30. 12. 2012 16:52
28. 12. 2012 22:34
24. 12. 2012 10:29
21. 12. 2012 23:53
21. 12. 2012 07:03
19. 12. 2012 19:07
19. 12. 2012 18:24
19. 12. 2012 18:00
19. 12. 2012 16:37
19. 12. 2012 09:34
18. 12. 2012 22:01
Jeste je pak jedna moznost....udelat testo 23.12. navecer a BEZ kynuti, zakryte, ulozit do lednice. Do rana vam i v tom chladu nakyne a muzete ji tvarovat hned zrana. Pak nakynout a upect.
At se vam podari!
18. 12. 2012 21:48
18. 12. 2012 20:59
18. 12. 2012 17:25
18. 12. 2012 16:46
18. 12. 2012 11:52
18. 12. 2012 00:45
17. 12. 2012 20:25
17. 12. 2012 19:57
17. 12. 2012 19:00
Díky Cat a krásné Vánoce Tobě i celé Tvojí rodině
17. 12. 2012 17:31
17. 12. 2012 14:55
Bibi, ono to opravdu není nijak těžké. Chce to jen klid, chladnou hlavu a taky si dopředu neříkat - ááá, to je složitý, to nezvládnu. Není a zvládneš, uvidíš
17. 12. 2012 14:52
17. 12. 2012 14:22
17. 12. 2012 14:19
Máš to precizně zpracované