Quinoa je zdravější a bezlepkovou alternativou rýže. Umíte ji správně připravit?
20. 2. 2022 Životní styl
Quinoa se začala objevovat v kuchařkách a článcích o jídle poměrně nedávno, přestože jde o rostlinu, kterou měli původní obyvatelé Jižní Ameriky na jídelníčku už před půl tisíciletím.
Superpotravina z dob Inků
Podle knihy Netradiční ovoce a zelenina je quinoa neboli merlík chilský známá i jako pšenice Inků či andské proso. Vládce Inků na znamení začátku pěstební sezóny vyséval několik posvěcených semen zlatým rýčem. Tato plodina se v poslední době znovu dostala na výsluní. Oblíbili si ji také vegani, protože pro ně je kompletním zdrojem bílkovin. Jak upozorňuje de.celinesrecipes.com, ačkoli se o quinoe často hovoří v souvislosti s kuskusem nebo rýží, tato superpotravina nepatří mezi obiloviny. K přípravě pokrmů se používají semena této rostliny. Do čerstvých salátů lze využít jemné mladé listy, ty starší a tužší je možné upravit tepelně a nahradit jimi například špenát. Quinoa má dle publikace Netradiční ovoce a zelenina minimum tuků, vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitaminů, minerálů a vlákniny. Je vhodná i pro diabetiky. Do svého jídelníčku ji mohou s klidem zařadit i celiaci, protože neobsahuje lepek.
Mohlo by vás zajímat
Jak quinou správně připravit?
Jen pro pořádek je třeba připomenout, že podle de.celinesrecipes.com existují tři různé druhy quinoy: bílá, červená a černá. Nejznámější odrůdou je quinoa bílá neboli královská. Má jemnou chuť a lehkou a nadýchanou strukturu. Je ideální pro různé typy receptů. Tento druh quinoy obsahuje nejméně kalorií a je nejbohatší na bílkoviny, vitaminy a minerály. Zásadní je však dobrá příprava. Důležité je, aby se nepřevařila. K tomu je třeba znát několik triků. Přestože je koupená quinoa díky své průmyslové výrobě již čistá, zabalená a připravená k vaření, doporučuje se ji před vařením dobře umýt, a to několik minut pod tekoucí studenou vodou, a nechat okapat. Omytím se odstraní saponinová vrstva, která pokrývá semena. Vaření je jednoduché a podobné vaření rýže. Na jeden díl semen se použijí dva díly vody. Vodu osolíme a dáme vařit. Pak přidáme quinou (stejně jako rýži ji můžeme předtím lehce opražit na trošce oleje) a vaříme 15 minut na mírném ohni v zakrytém hrnci. Jakmile semena zdvojnásobí původní objem a zprůhlední, stáhneme z plotýnky a zcedíme. Provzdušníme vidličkou a necháme ještě pár minut odpočinout.
Burger nebo sladká kaše s kokosem
Z quinoy si můžete připravit různé pokrmy, a to slané i sladké. Ze směsi rozmačkané vařené quinoy a vařených fazolí s vejcem, bylinkami a kořením vytvoříte vynikající vegetariánský burger. Určitě vám quinoa přijde k chuti i nasladko. Kaše s kokosovou příchutí může být výborný dezert nebo vydatná snídaně. Jak na ni? V hrnci smíchejte 400 ml kokosového mléka, 200 ml vody, 150 g quinoy a špetku soli. Za stálého míchání přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 10 minut. Poté nechte 10 minut „dojít“ na nejnižší teplotě. Vmíchejte 2 balíčky vanilkového cukru. Rozdělte na talířky nebo do misek a před podáváním posypte nastrouhanou čokoládovo-arašídovou tyčinkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pozor na skrytý gluten! Jak začít s bezlepkovou dietou snadno a rychle?
Čím nahradit mléčné výrobky? Zkuste kokosové mléko nebo mandlový jogurt
Pojďme si společně připravit skvělou poke bowl, havajskou misku plnou barevných surovin, které se dokonale doplňují
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 15 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 17 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41