Jídelní rozmary slavných: Leonardo DiCaprio bojuje proti konzumaci masa a zbožňuje tyhle kukuřičné placky plněné fazolovou směsí
7. 8. 2022 Historie a zajímavosti
Už dávno není mladým Jamesem Dawsonem z Titanicu. Od premiéry tohoto filmu ostatně uplynulo čtvrt století. Leonardo DiCaprio je mužem v nejlepších letech, který v rámci boje za udržitelné životní prostředí vyzývá své fanoušky, aby nejedli maso.
Vystupuje proti konzumaci masa
Leonardo DiCaprio je zapáleným ekologickým aktivistou. Zatímco v minulosti herec využíval svou slávu k tomu, aby povzbuzoval lidi k využívání solární energie v domácnostech a k jízdě elektromobily, jeho nejnovější křížová výprava je proti masu! DiCaprio nyní žádá své fanoušky, aby pomohli planetě – a svému zdraví – tím, že se vzdají jedné základní složky stravy: masa. V březnu 2021 herec (a partner organizace Beyond Meat) zveřejnil na Twitteru výzvu, aby fanoušci zvážili omezení spotřeby masa a snížili tak svou uhlíkovou stopu.
Mohlo by vás zajímat
Veganský jídelníček
Není to však poprvé, co Leonardo potvrdil svou vášeň pro rostlinnou stravu. I když je pravda, že o svém jídelníčku moc nemluví. Zřídkakdy odpovídá médiím na otázky týkající se svého osobního života včetně stravy. Pro lidi, kteří se pohybují v hercově blízkosti, není ale žádným tajemstvím, že je Leonardo je už dlouhou dobu vášnivým fanouškem veganské kuchyně.
V rozhovoru pro HollywoodLife.com prozradil slavný šéfkuchař Wolfgang Puck, že pro DiCapria vařil a že hvězda trvala na veganské stravě. Nakonec mu šéfkuchař připravil veganskou pizzu.
Slabost pro plněné placky
Leonardo DiCaprio miluje latinskoamerickou kuchyni a během rozhovoru pro televizi Univision u příležitosti uvedení snímku Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu řekl: „Jsem pupusa man, pupusas jsou lepší než tacos.“
Co si představit pod pokrmem pupusa? Pupusas jsou silnější placky z kukuřičné mouky plněné fazolemi, sýrem nebo masem. Jde o typický latinskoamerický (nejčastěji salvadorský) pokrm.
Jak si doma připravit placky pupusas
Pokud chcete jíst jako hvězda Titanicu, můžete si pupusas připravit i doma. Budete potřebovat:
- ¼ šálku plus ⅓ šálku rostlinného oleje
- ½ střední bílé cibule, nakrájené na plátky
- 1 plechovka konzervovaných červených fazolí
- sůl
- 3 šálky kukuřičné mouky Harimasa (k dostání v prodejnách mexických potravin)
- 120 g strouhané mozzarelly
Jak na to? Na velké pánvi rozehřejte ¼ šálku oleje na střední teplotu. Přidejte cibuli a za občasného promíchání smažte asi 10–12 minut, dokud nebude ze všech stran orestovaná a dokud nezhnědne. Cibuli vyjměte a přendejte do mixéru, olej v pánvi si ponechte. Do mixéru přidejte fazole i s tekutinou a rozmixujte je na hladké pyré, přičemž postupně přidejte až ¼ šálku teplé vody, pokud je směs příliš hustá.
Zahřejte „cibulový“ olej na střední teplotu. Přendejte fazolové pyré na pánev a za občasného míchání vařte 5–10, dokud směs nebude mít konzistenci hustého jogurtu, pak podle chuti osolte. Nechte zchladnout (osmažené fazole při stání zhoustnou, a to je přesně to, co chcete) a dejte stranou.
Ponorným mixérem šlehejte kukuřičnou mouku, 3 lžičky soli a 2⅔ šálků horké vody, dokud nebude těsto velmi husté a lepivé (případně míchejte ve velké míse asi 1 minutu). Nechte 15 minut odpočívat odkryté.
Mezitím v míse smíchejte sýr a fazolovou směs.
Ve středně velké míse smíchejte zbývající ⅓ šálku oleje a 1 šálek teplé vody. Ponořte obě ruce do této směsi a rozetřete je, aby se obalily. Tím zabráníte tomu, aby se vám těsto lepilo na ruce.
Rozdělte těsto na 12 kuliček velikosti golfového míčku a přikryjte je vlhkou utěrkou, aby nevyschly. Každou kuličku položte do dlaně a palcem protilehlé ruky udělejte uprostřed důlek pro náplň. Otvor naplňte 2 lžícemi fazolové směsi. Těsto kolem náplně přitiskněte, aby se uzavřelo, a pak jemně zploštěte, přičemž si podle potřeby namočte ruce do vody s olejem. Postup opakujte se zbývajícím těstem a fazolovou směsí.
Na velké pánvi na středním ohni smažte pupusu, dokud se střed mírně nenafoukne a pupusa místy nezhnědne, a to 3–4 minuty z každé strany. Podávejte například polité salsou nebo s čerstvou či nakládanou zeleninou.
Zdroje informací:
lataco.com: Leonardo DiCaprio prefers pupusas over tacos
eatthis.com: Leonardo DiCaprio Wants You to Stop Eating This Beloved Food Right Now
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Tenistka Serena Williamsová je „chegan“, veganka, která neodolá tomuhle kuřeti s česnekem
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Veganské jídlo: Víte, jak se liší od vegetariánského a jak na chutnou a levnou veganskou večeři?
Jídelní rozmary Paula McCartneyho: Miluje makarony i špenátové palačinky! Tohle je jeho vyzkoušený recept
Jídelní rozmary slavných: Rihanna si na turné vozí kufřík s kořením a miluje tohle kuřecí kari