Pečeme s Ivou: Doma upečené škvarkové raženky provoní kuchyň i celý byt. A jejich chuť? Opravdová lahoda!
17. 11. 2022 Vaření
Jíte rádi žemličky, kaiserky nebo raženky? Tvary mají každá jiný, ale způsob tvarování mají všechny stejný. Stejně snadný i rychlý. Stačí mít doma plastovou raznici a upečete úhledné pečivo jako z obchodu. To naše dnešní je navíc voňavé zlatavými škvarky.
Když pekařka promluví...
Do červena vypečené šneky lákají už od pohledu. Práce s nimi je snadná, tvar jim dala raznice a pokud ji nemáte, můžete těsto tvarovat třeba jen do bulek nebo housek, které jsou také velice hezké. Hlavní je tu ale chuť! A když při jídle mezi zuby lehce křoupne kus vypečeného škvarku, je to opravdová lahoda.
Co budeme na voňavé šneky potřebovat? Na omládek: 100 g vlažné vody, 1 lžička sladěnky nebo včelího medu, 130 g hladké mouky, 12-14 g čerstvého droždí Dále do těsta: 180 g vody, 30 g oleje, 2 rovné lžičky soli, 30 g ovesných vloček, 80-100 g drobně krájených škvarků, špetka drceného kmínu, 50 g žitné mouky celozrnné, 100 g pšeničné chlebové mouky, 200 g hladké mouky
V domácí pekárně: Suroviny na omládek smícháme do hladkého těstíčka, které beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny, zavřeme a necháme 45 minut vykynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Těsto v ní pak i necháme vykynout (asi hodinu).
Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací míse do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45 minut kynout. K hotovému, vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 12-14 dílů a z každého uděláme bulku. Pak bulky svrchu omoučíme, orazíme téměř až k podložce a na plech s pečícím papírem nebo fólií uložíme kynout vzhůru nohama. Po 15-20 minutách částečně nakynuté raženky opatrně obrátíme a necháme dokynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220°C/20 minut).
Drobečky z ošatky
- Bulečky na raženky je nutné dělam menší, aby pak při naražení těsto "neutíkalo" ven z raznice
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená jablka jako lehký vánoční dezert: Vyzkoušejte pochoutku plnou sladké šťávy
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup