Levné a zdravé vaření z čočky: Čočková polévka, burger nebo pomazánka zpestří jídelníček a nezatíží rozpočet
2. 11. 2022 Vaření
Luštěniny jsou pro organismus důležitou složkou jídelníčku. Pro jejich přípravu se vyplatí respektovat základní pravidla. Právě díky nim bude i čočka skvělá. Po které čočce sáhnout a jak si z ní připravit výborná jídla.
Konzumace luštěnin
Luštěniny by se měly konzumovat alespoň jednou týdně a důležité jsou nejen pro vegetariány. Jsou přirozeně bezlepkové a výživné. Čoček je několik druhů a stojí za to vědět o nich i o jejich výhodách. Kromě čočky hnědé a tmavozelené, je tu ještě červená a černá (beluga). Čočka je cenná pro rostlinné bílkoviny, beluga obsahuje dokonce dvojnásobné množství. Je důležitá také jako zdroj vlákniny, a protože většina osob konzumuje vlákniny málo, jedná se o skvělou možnost jak ji doplnit.
Často bývá diskutována stravitelnost luštěnin. Doporučuje se luštěniny namočit přes noc, i když je uvedeno, že je namáčet není potřeba. Díky dlouhému namočení méně nadýmají. Vodu z namáčení vylijte, zbavíme se tak i části nadýmavých látek. Nejméně nadýmavá je červená čočka. Této negativní vlastnosti luštěnin se také můžete zbavit přidáním některých druhů bylinek, jako je saturejka, tymián, petrželka, koriandr a třeba i fenykl.
Pokud jste čočce ještě nepřišli na chuť, třeba vás přesvědčí následující recepty.
Mohlo by vás zajímat
Čočkový burger
Burgery se dají připravit na pánvi, v troubě, díky grilu získáte typické rýhování. Na 12 jednoduchých čočkových burgerů potřebujete 1 ½ hrnku suché červené čočky, 2 nasekané velké stroužky česneku, 1 malá cibule nakrájená na malé kostičky, 3 malé nastrouhané mrkvičky, 1 lžíci rajčatového protlaku, ¼ hrnku nasekané čerstvé petržele nebo koriandru, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky mletého pepře.
Jak na to: Okapanou předem namočenou čočku, česnek, cibuli, mrkev, rajčatový protlak, koriandr, pepř a sůl dejte do robotu a pulzováním ingredience dobře propojte tak, že směs drží pohromadě (když ji zmáčknete rukama). Směs vypadá trochu lepkavě, ale po tepelné úpravě bude vypadat skvěle. Vytvořte placičky a naskládejte na pečicí papír a potřete je olivovým olejem. Pečte v předem rozehřáté troubě na 180 °C dokud lehce nezezlátnou. Zhruba po pěti minutách je obraťte. Měly by být hnědé a křupavé. Při pečení by měly mít placky okolo sebe dostatek prostoru.
Burgery si můžete připravit do zásoby. Vychlazené vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 5 dnů. Můžete je také mrazit. Lepší bude, když každý burger zabalíte do pečicího papíru a vložte do mrazicího sáčku. Pokud chcete nějakou variantu, můžete mrkev zaměnit třeba za špenát, nebo cuketu. Hrát si také můžete z bylinkami. Hodí se každá z těch, které pomáhají při nadýmání. Podávejte ve výborné housce s cibulí, třeba a listem salátu a některým z dipů.
Čočkový karbanátek
Podobně jako burger vypadá karbanátek. Čočkové karbanátky jsou co se týká ingrediencí hodně proměnlivé a chuťově pestré. Můžete si je připravit třeba se zelenou čočkou a ořechy, slunečnicovými a lněnými semínky. Budou krásně křupavé a získáte tak ještě hodnotnější jídlo díky obsaženým látkám z těchto potravin.
Čočková polévka
Možná si doma připravujete klasickou čočkovou polévku z čočky, cibule, mrkve, česneku, vývaru, jíšky, majoránky a soli. Někdo do ní přidává i párek. Polévka je velmi oblíbená, ale můžete si také připravit jinou variantu. Když připravujete čočkovou polévku s pohankou, vznikne výborná falešná zabíjačková polévka. Hned využijete dvě skvělé suroviny, protože pohanka obsahuje rutin, který ocení vaše cévy (zvyšuje jejich pružnost).
Čočková pomazánka
Jednoduchou a dobrou svačinu získáte, když si připravíte pomazánku z červené čočky. provoněná hořčicí a česnekem chutná podobně jako škvarková, ale je mnohem zdravější.
Zdroje informací:
https://www.stobklub.cz
https://www.vitalia.cz
https://www.bylinkyprovsechny.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
20 receptů na pokrmy s levným masem: Jak ušetřit a přitom se dosyta najíst
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Černá čočka beluga získala název po kaviáru a je i podobně zdravá. Zkuste ji třeba do rizota!
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou