Pečeme s Ivou: Neskutečně nadýchané a jemné trojhránky jsou plné slunečnicových semínek
16. 3. 2023 Vaření
Trochu jinak tvarované tmavší pečivo, plné slunečnicových či dýňových semínek. Trojhránky nádherně vyskočí do výšky, jsou lehounké, křupavé na povrchu, s pórovitou, měkounkou střídou plnou semínek. Vynikající jsou samotné suché nebo třeba jen potřené máslem.
Když pekařka promluví...
Tyto trojhránky jsou voňavé a neskutečně nadýchané. Protože je těsto volnější (měkčí, lepivější), je nejjednodušší je tvarovat z rozváleného silného plátu těsta. Budete-li chtít vyzkoušet z těsta třeba bulky, doporučila bych snížit množství vody do těsta o cca 20-30 g, aby bylo těsto trochu hustší.
Co budeme potřebovat? Na omládek:
100 g vlažné vody
130 g hladké mouky
1 lžička sladěnky (nebo včelího medu)
10 g čerstvého droždí
Dále:
130 g vody
50 g slunečnicových (nebo dýňových) semínek
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 žloutek (bílek zůstane na potření před pečením)
50 g změklého másla
20 g oleje
120 g žitné chlebové mouky
220 g hladké mouky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na omládek promícháme v misce a pak vyškrábneme do formy pekárny, kde bude 45 minut kynout. K hotovému omládku dáme zbytek všech surovin a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme a zakryté proti osychání necháme 45 minut vykynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme lehce lepivé těsto, které bude v míse asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na plát silný asi 1,5 cm. Potřeme ho lehce našlehaným bílkem a posypeme slunečnicí nebo dýňovými semínky. Pak plát rozkrájíme na trojúhelníky (10-12 kusů), řeneseme je na plech s pečicím papírem a tam necháme nakynout. Trojhránky upečeme ve vyhřáté troubě, prvních 10 minut asi na 220 °C a dopečeme je při teplotě 200 °C (znovu asi 10 minut).
Drobečky z ošatky
- Těsto můžete upéct třeba jako kynuté muffiny.
- Pokud semínka před přidáním do těsta nasucho opražíte, budou ještě více voňavá.
- Víceméně je jedno, dáte-li do těsta slunečnicová nebo dýňová semínka, výborná jsou oboje.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí