Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Kouzlo báječné chuti a vůně sladké omáčky je ve vanilkovém lusku a husté smetaně
7. 6. 2023 Vaření
Dukátové buchtičky byly hitem školních jídelen a dodnes je milují nejen děti, ale i dospělí. Rozdíl je ale v omáčce, kterou se polévají. Připravte si poctivé dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a vychutnejte si jejich lahodnou chuť.
Kde se vzaly buchtičky s vanilkovým krémem
Některá sladká jídla mohou posloužit nejen jako hlavní jídlo, ale také jako báječný dezert. A to v případě dukátových buchtiček s lahodným vanilkovým krémem rozhodně platí.
Kdysi se hitu školních jídelen říkalo buchtičky se šodó a byly zalité řídkým vanilkovým pudinkem, případně žloutkovým krémem. Slovo šodó se má správně psát chaude eau (francouzsky teplá voda) a vyslovuje se "šodó".
Jestliže bychom však chtěli navázat na ty nejlepší tradice, které mají kořeny ve francouzské či kreolské kuchyni, buchtičky by se servírovaly s vanilkovým krémem.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší šodó a vanilkový krém
Zatímco mezi nejobvyklejší ingredience šodó patřil pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob, mléko a mouka, vanilkový krém vypadá úplně jinak.
Šodó s buchtičkami se na naše stoly dostalo zhruba v 19. století z vídeňského dvora. Recept se objevil i v Domácí kuchařce M. D. Rettigové, která ho nazvala šató. Nechyběly v něm žloutky, cukr, citronová kůra a víno. Víno se většinou využívalo šumivé nebo šampaňské, nepokazí se nic ani s dezertním vínem, koňakem nebo rumem.
Ve vanilkovém krému využíváme mléko, a když k němu přidáme smetanu, vznikne ještě krémovější omáčka. Krásnou vanilkovou chuť dodá vanilkový lusk.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit buchtičky
Buchtičky jsou podobné klasickým buchtám, jen nejsou plněné a jsou mnohem menší. Připravují se z kvásku, který je základem kynutého těsta. Z vykynutého těsta připravujeme malé bochánky. Ty se pak skládají vedle sebe do máslem vymazaného pekáče. Variantou je i vyválet z těsta několik "hadů" a práci si tak usnadnit. Z hadů totiž ukrajujeme jen malé kousky a skládáme je do pekáče vedle sebe.
Ač mnohými haněné, kynuté pečivo je u nás stále na výsluní. Slané nebo sladké, s lepkem nebo bez lepku - alespoň jednou za čas mu nemůže odolat skoro každý z nás. Kynuté jsou nejen housky, rohlíky,…
Jak připravit dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Na buchtičky s poctivým vanilkovým krémem si připravte následující ingredience. Na buchtičky: 20 g droždí, 2 lžíce cukru, asi 300 ml mléka (podle potřeby), 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 vejce, 1 špetku soli a máslo na potírání. Na krém: 3 žloutky, ½ lžičky nastrouhané citrónové kůry, 4 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 200 g smetany ke šlehání a 200 ml mléka.
Jak na to? Připravte si vlažné mléko. Do vyšší misky rozdrobte droždí a zalijte ho částí vlažného mléka, přidejte cukr a zasypte troškou mouky. Misku dejte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, cukr, máslo, vejce a trochu mléka. Vypracujte těsto. Mléko přilijte tolik, aby těsto bylo hezky vláčné. Mísu s připraveným těstem dejte na teplé místo a zakryjte utěrkou. Nechte ho kynout. Trvá to necelou hodinu.
Připravte si pekáč a vymažte ho máslem. Z vykynutého těsta tvarujte malé buchtičky a dávejte je vedle sebe do pekáče. Neměly by být těsně u sebe, protože ještě nakynou. Mezi sebou je potřete máslem, aby se neslepily k sobě.
Troubu předehřejte na 180-200 °C a těsto nechte ještě zhruba půl hodiny dokynout. Pak dejte pekáč do trouby a pečte buchtičky dozlatova. Trvá to zhruba 30-35 minut.
Na krém do kastrůlku nalijte smetanu a mléko, přidejte kůru. Vanilkový lusk rozřízněte a zrníčka vyškrabte do mističky. Rozříznutý vanilkový lusk vložte do kastrolu a vše na minimálním plameni prohřívejte zhruba 10 minut.
Žloutky dejte do misky. Přidejte k nim cukr a obojí vyšlehejte do pěny. K vyšlehaným žloutkům pak pomalu za stálého míchání metličkou přilívejte po pramínku svařené vanilkové mléko.
Hotové buchtičky vyndejte z trouby a můžete je narovnat na talíř a zalít voňavým vanilkovým krémem.
Náš tip: Připravte si výborné dukátové buchtičky s vanilkovým krémem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19