Jídelníček agenta Jamese Bonda: Nesnáší kafe, miluje vejce na všechny způsoby a s chutí si dopřeje voňavý kebab
30. 6. 2023 V kuchyni s VIP
Agent Jejího Veličenstva 007 je skoro nepřetržitě zaneprázdněn pronásledováním padouchů a zachraňováním světa. Nic lidského mu ovšem není cizí, proto rád flirtuje s krásnými ženami a potrpí si na dobré jídlo a pití.
Snídaně Jamese Bonda
Ve filmech o Bondovi jídlo nehraje žádnou významnější roli, zato v knižní sérii Iana Fleminga najdeme poměrně dost podrobností k stolování agenta 007. Popisu Bondových jídel jsou věnovány celé odstavce. Bond není vybíravý a na svých cestách ochutnává různá jídla. Doma v Londýně se ovšem rychle promění v typicky britského chlapíka.
V knize Srdečné pozdravy z Ruska Fleming píše: „Snídaně byla Bondovým nejoblíbenějším jídlem dne.“ Jako správný Brit miluje vejce, a to míchaná nebo vařená natvrdo, k nim slaninu nebo klobásu, někdy i uzeného lososa.
Mohlo by vás zajímat
Pije silnou kávu, čaj nenávidí
Zajímavé je, že tento Brit každým coulem kupodivu dává přednost kávě před čajem. Čaj doslova nenávidí a popisuje ho jako „…slabé a časem plýtvající opium pro masy“. Ve svém bytě na Wellington Square v londýnské čtvrti Chelsea si dopřává silnou kávu zakoupenou v De Bry de Paris na Oxford Street, kterou vaří v tzv. perkolátoru, což je speciální konvička na přípravu filtrované kávy.
Pokud si někde dá kávu americano, objednává si k ní minerální vodu Perrier, protože „..drahá sodová voda je nejlevnější způsob, jak vylepšit špatný nápoj“.
Agent 007 má rád maso
James Bond je masožravec. Má v oblibě hovězí, jehněčí i zvěřinu. Ve filmu Goldfinger je vidět, jak si pochutnává na kari, a ve filmu Srdečné pozdravy z Ruska je jeho favoritem doner kebab. V Itálii jsou jeho volbou dobře udělané boloňské špagety.
Doma v Británii k obědu a večeři si literární a filmový hrdina dá pečeného tetřeva, kterého zapíjí růžovým šampaňským. Mlsný jazýček agenta 007 neodolá chřestu s holandskou omáčkou, steaku s hranolky nebo studené hovězí pečeni s bramborovým salátem. Bond se nebrání ani mořským plodům, často si k obědu dává upraveného kraba, jako ve filmu Diamanty jsou věčné, a občas se pustí do langusty.
Protřepat, nemíchat
Fanoušci si agenta 007 spojují s protřepaným martini, ale James Bond si ve skutečnosti pochutnává i na jiných druzích alkoholu. Šampaňské Bollinger je v literatuře i filmech opakovaně oblíbené, ve filmech si pochutnával i na černém sametu, což je pivo smíchané se a šumivým vínem.
Ve filmu Casino Royale se podle Fleminga podává The Vesper, martini obsahující gin Gordon's, vodku, Kina Lillet (apertivní víno z oblasti Bordeaux) a citronovou kůrou na ozdobu. V některých knihách je zmíněn oblíbený koktejl z whisky the old-fashioned, který britský hrdina nejčastěji pil dvojitý.
Oblíbené restaurace „otce“ Jamese Bonda
Restaurace Scott's of Mayfair na Coventry Street byla oblíbenou restaurací Iana Fleminga a objevila se i v bondovkách. Scott's je slavná londýnská restaurace a specializuje se na mořské plody. Ve filmech dokonce agent 007 sedí u stejného stolu, který měl rád Fleming. Spisovatel za války pracoval pro britskou tajnou službu a v této restauraci se prý pokusil opít dva Němce, aby od nich získal informace.
Pokud si chcete aspoň chvíli připadat jako nejslavnější filmový agent, připravte si třeba variaci na kebab z mletého masa podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
forbes.com: 007’s Taste In Food And Drink, Part 2
thespruceeats.com: Eat and Drink Like James Bond
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Chleba můžeme kdykoliv koupit v obchodě, ale není nad ten vlastní, domácí, který vydrží týden zabalený v utěrce a je pořád velmi dobrý. Poradíme vám,… Číst více
Pečeme s Ivou: Tmavý žitný chleba připravíme velmi snadno. Nejlépe chutná s jemnou tvarohovou pomazánkou a pažitkou
Máte rádi kváskové chleby a chutná vám tmavý… Číst více
Reuben polévka výborně zahřeje, nasytí a chutná úplně stejně jako slavný americký sendvič se zelím
Pokud máte v oblibě zelné polévky, možná vás… Číst více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma mořské plody: Jak je zpracovat, upravit, ochutit i čím je jíst
Královské chutě: Britská královna Camilla nesnáší papriky, vyhýbá se chilli a česneku, nikdy ale neodolá klasice fish and chips
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 11 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 14 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Představitel Jamese Bonda Roger Moore miloval koláč s hovězí kýtou a ledvinkami. V mládí kvůli němu bojoval s nadváhou
Alžběta II. v kuchyni: Recept na její palačinky se zvláštní ingrediencí si vyžádal i americký prezident Eisenhower