Kulajda z cukety trumfne i originál. Jemná houbová polévka s brambory a koprem už nepotřebuje zahustit moukou
28. 7. 2023 Ostatní
Kulajda je neodmyslitelně spjata nejen s koprem, ale také houbami. Do budoucna si ji ovšem někteří lidé mohou spojovat i s cuketou. Tato nyní velmi rozšířená zelenina se totiž dá k přípravě lahodné polévky také použít.
Cuketa místo mouky
Kdo už vyzkoušel cuketovou polévku nebo tuto zeleninu použil do koláče, langoše, bublaniny, vytvořil z ní pomazánku, nebo ji jen upravil na grilu, má další možnost. Populární kulajdu, v níž se v současnosti nejrozšířenější zelenina nachází, totiž zaujme svou chutí, navíc ani nemusíte použít mouku na zahuštění.
Mohlo by vás zajímat
Souhra chutí
Pokud se totiž bude zdát polévka příliš řídká, stačí nastrouhat cuketu a přidat ji do kulajdy. Vzhledem k tomu, že si cuketa chuťově velmi dobře „rozumí“ s bramborami, je kulajda ideálním řešením, jak tyto dvě ingredience propojit.
Cuketová kulajda
Na přípravu oblíbené polévky v novém provedení budete potřebovat: 400 g cukety, 2 větší brambory, 1 větší cibule, 20 g sušených hub, 750 ml zeleninového vývaru (vody s bujonem), 15 g másla, vaničku čerstvého kopru, 190 g zakysané smetany, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kmín, případně vejce na „ztracená“ vejce do polévky.
Jak na to?
- V hrnci nechte na másle zpěnit cibuli.
- Cuketu nakrájejte na menší kostky, pokud máte zeleninu trochu přerostlou, předem ji ještě oloupejte. Brambory nakrájejte na kostky, podobné těm cuketovým.
- Brambory nechte v rendlíku uvařit společně s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem.
- Mezitím si do misky s vlažnou vodou namočte sušené houby.
- Do hrnce s cibulí přidejte nakrájenou cuketu a lehce ji osmahněte.
- Přidejte zeleninový vývar nebo vodu s bujonem, sůl, pepř a kmín. Zhruba 8 minut vařte a poté rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte zcezené uvařené brambory, zakysanou smetanu, kopr a houby. Vařte už jen pár minut.
- Dochuťte octem a cukrem.
- Při servírování můžete do každé polévky vložit ztracené vejce.
Pokud nemáte zrovna chuť na polévku, ale máte po ruce kopr, vytvořte si podle našeho videoreceptu skvělou omáčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chutě známých politiků: Miloš Zeman má nejraději brambory na loupačku
V seriálu "Chutě známých politiků“ jsme si dosud… Číst více
Chutě známých politiků: Macron miluje cordon bleu, jídelníček mu ale hlídá manželka
V seriálu "Chutě známých politiků" se podíváme do… Číst více
Psí polévka – tradiční pokrm Kimů a Stalinovy šestihodinové večeře. Jak jedli světoví diktátoři?
Kobří guláš, psí polévka i salát z česneku – tak… Číst více
Chutě známých politiků: Boris Johnson sní prostě vše. Jaký je jeho recept na hubnutí?
To, jak vypadá Boris Johnson, bývalý starosta… Číst více
Chutě známých politiků: Barack Obama vaří vlastní pivo a miluje chilli
Asi každý uzná, že Barack Obama byl jeden z… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Karbanátky ze strouhané cukety a mletého měkkého salámu jsou vláčné a šťavnaté a lehce je zvládne i začátečník
Ztracená vejce podle šéfkuchaře Romana Pauluse: Díky fintě s vidličkou se vám odteď už vždycky povedou
Jak na falešné cuketové langoše bez kynutí: Nadýchané těsto zvládne i začátečník, na výsledku si pochutná i profík
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 15 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 18 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřové kostky s cuketou: Delší marinování zajistí masu báječnou křehkost a pikantní chuť dodá chilli a sójová omáčka
Kopr 5x jinak: Kopr, to není jen koprovka, připravte si řecké tzatziki, voňavou rybu, brambory nebo zeleninu
Rané brambory nejsou nové brambory. Jedny z nich v ČR na poli neuvidíte, říká předseda Českého bramborářského svazu