Co se zbylou vánočkou? Skvěle se hodí na vláčný francouzský toust nebo na jazyku se rozplývající voňavé crumble
25. 12. 2023 Vaření
Upekli jste vynikající voňavou vánočku plnou rozinek a už ji nikdo nechce? Co se zbylou vánočkou? Dodejte jí novou podobu a všichni se budou olizovat. Vynikající je jako francouzský toast, žemlovka i crumble.
Zbylá vánočka
Když vánočka zbyde, tak co s ní? Vánočku sice můžeme zamrazit, ale to nemá každý rád. Když se už do toho pustíme, tak musíme pečivo pořádně zabalit, jinak by pohltilo pachy z mrazničky a nasálo vlhkost. Zabalíme ho do přilnavé potravinářské fólie a ještě dáme do mikrotenového sáčku. Vánočku ale můžeme hned využít v podobě několika různých sladkých jídel.
Mohlo by vás zajímat
Francouzský toast z vánočky
Vánočka se krásně hodí na přípravu francouzského toastu jako skvělá snídaně či moučník. Na jeho přípravě není nic složitého a máme plátky hotové během několika pár minut. Jen se hodí nechat připravený toast v ledničce nabobtnat přes noc.
Na 4 porce francouzského toastu potřebujete: 4 silnější plátky vánočky, 2 vejce, 200 ml mléka, 200 ml smetany, máslo podle potřeby.
Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přilijte mléko a smetanu a rozšlehejte je. Polovinu směsi vlijte do misky, položte na směs plátky vánočky a zalijte zbytkem směsi. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v ledničce nabobtnat.
Zhruba hodinu před přípravou vyndejte zabalenou vánočku z lednice. Připravte si pánev s nepřilnavým povrchem, rozpusťte na ní máslo a opatrně do něj položte plátky vánočky. Opékejte na mírném ohni asi 5-10 minut, dokud jemně nezezlátnou. Pak vánočky obraťte a druhou stranu opékejte asi 5 minut, opět dozlatova. Vyndejte plátky z pánve a nechte okapat na papírové utěrce. Dejte je na talíř a můžete je přelít třeba ovocnou omáčkou z pomerančů.
Žemlovka z vánočky
Starší vánočku můžeme využít také do vynikající žemlovky. Přichystáme si tak jídlo k obědu či večeři. Díky jablkům, rozinkám a s vůní skořice a chuti ořechů dáme okoralé vánočce skvělou příležitost zazářit jako výborná žemlovka.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Crumble z vánočky
Britská sladká dobrota zvaná crumble je naprosto jednoduché sladké jídlo, a tak se do něj může pustit i začátečník v kuchyni.
Na crumble z vánočky budete potřebovat: 4 plátky vánočky, ½ kg jablek, 200 g čerstvého ovoce (jahody, borůvky, maliny…), 2 lžičky cukru, trochu citronové kůry, lžíci citronové šťávy, 125 g másla (pokud možno přepuštěné).
Jak na to? Předehřejte troubu na 180 °C a máslem vymažte zapékací misku. Máslo nechte změknout. Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, dejte pryč jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Omyté ovoce smíchejte s jablky, cukrem, citronovou šťávou a kůrou a dejte je do misky. Do menší misky rozdrobte vánočku, přidejte máslo a vytvořte drobenku. Posypte s ní jablka s ovocem a misku dejte do trouby. Pečte 30-40 minut, dokud není drobenka zlatavě hnědá. Jablečný crumble podávejte horký s vanilkovou zmrzlinou.
Náš tip: Přichystejte si žemlovku jako od babičky a část rohlíků můžete nahradit právě vánočkou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit čočku nakyselo. Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času
Čočku nakyselo podáváme s vařeným vajíčkem nebo s volskými oky. Přidáme k ní kyselou okurku. Kdo chce, doplní čočku opečenou uzeninou. Jak vařit… Číst více
Jak připravit novoroční koleno? Je to téměř bezpracný a přitom tak chutný oběd
Většina z nás na Silvestra ponocuje a tím pádem později vstává. Někteří, v tom lepším případě, jen s bolestí hlavy. Komu by se ale pak chtělo vařit?… Číst více
Zemanův hradní šéfkuchař: Prezident miluje šunku s křenem a „nemusí“ žemlovku. Na novoroční oběd bude mít tyto tři chody
Tradice velí na Nový rok poobědvat čočku.… Číst více
Jak uvařit čočku na kyselo? Pět základních rad, jak správně postupovat
Čočka se vařila na Nový rok především proto, že svým tvarem připomínala peníze, byla snadno dostupná a její příprava jednoduchá. Nejčastěji se podává… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Velký manuál mražení potravin: Jak správně mrazit maso i ryby, jak dorty a co se sýry?
Jak na dokonalý francouzský toust? Ve sladké verzi pomůžou chuti smetana a třtinový cukr. Slanou vylepší sýr a bylinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?