Rychlé pečené rizoto
11. 8. 2017 Historie a zajímavosti
Začala sezóna sklizně, naše zahrádky i obchody se konečně plní čerstvou a konečně i chutnou zeleninou. A toho je třeba využít. Rychlé rizoto zapečené v troubě v sobě nezapře inspiraci tradiční španělskou paellou.
Základní rozpis na 4 porce
- 2 lžíce kvalitního olivového oleje
- 1 cibule
- Větší stroužek česneku
- 2 papriky
- 2 rajčata
- 200 g cukety nebo lilku
- 300 g rýže
- Sůl
- Pepř
- Hrst čerstvých bylinek
- 300 g rýže (jeden větší hrnek)
- Vývar (nebo voda)
- Podle chuti můžete přidat trošku červené papriky, či kurkumy a ozdobit sýrem
Postup
Na rozpálený olej vložíme nejdříve tenká kolečka cibule a česneku. Potom na proužky nakrájené papriky, cukety a rajčata zbavená jádřinců. Vše restujeme asi tak 5 minut do zlatova. Ke směsi přihodíme syrovou rýži a také ji společně se zeleninou velmi krátce zarestujeme (jen aby rýže trochu zesklovatila a nasála tu vynikající chuť zeleniny). Směs osolíme, okořeníme, přidáme sekané bylinky a podlijeme vývarem. Vývaru, nebo vody dáváme tak na prst navíc, podobně jako když vaříme rýži. Naposledy vše jemně promícháme a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C cca 15 – 20 minut pod pokličkou, či zakryté alobalem v troubě. Pak ještě necháme vše tak 5 minut pod pokličkou pěkně dojít. Po odklopení se odpaří zbytek vody a vše bude tak akorát.
Je to rychlé, levné, lehké a naprosto vynikající. Milovníci masa si mohou do základu přidat třeba nudličky z krůtího masa, nebo šunky. Podle mého názoru je to ale právě teď, kdy je zelenina plná tak báječných chutí, skoro zbytečné. Recept lze obměňovat podle fantazie i aktuálních zásob. Můžete přidat hrášek, houby, pórek, prostě co zahrádka, či lednička zrovna dá…
Ideální pro přípravu tohoto pokrmu je litinové nádobí, které stejnoměrně vede a drží teplo.
Všem příznivcům portálu Toprecepty nabízíme až do 31.12.2017 dopravu zdarma, stačí v objednávce na našem e-shopu uplatnit slevový kupón topdoprava2017.
SMALT spol. s r.o.
Osek 108
267 62 Komárov
Tel. 1: +420 602 128 736
Tel. 2: +420 725 948 645
smalt@smalt.eu
www.ceskysmalt.cz
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře