Podzimní dieta, díll II.: Dalších 5 sezónních potravin, které rozhodně musíte vyzkoušet
30. 10. 2020 Životní styl
Stejně jako se barví listí na stromech, mění se s příchodem podzimu také obsah našich talířů. Pro podzimní pochoutky přitom nemusíte chodit daleko – mezi lokálními sezonními plodinami se najdou opravdové skvosty, na kterých si smlsnete, a navíc pečujete o své zdraví.
Jídelníček v barvách podzimu
S příchodem chladnějšího počasí přirozeně tíhneme k teplým a hutným jídlům, které spolehlivě zasytí a zahřejí zevnitř. Podzimní pokrmy připravené ze sezónních surovin navíc hrají všemi barvami, a tak jsou pastvou pro tělo i pro oko.
Rozmanitost barev je zároveň známkou toho, že jídlo obsahuje širokou škálu nezbytných živin včetně přírodních barviv, které náš organismus s chutí využije. Nejznámějším příkladem jsou karoteny v oranžových plodech, které prospívají naší pokožce i zraku. Po jakých plodinách tedy sáhnout a co z nich připravit?
Jablka a hrušky
Čím nám prospívají?
Jablka a hrušky jsou doslova nabité živinami všeho druhu. Kromě vitamínu C obsahují také draslík a další stopové prvky, které celkově posilují náš organismus. Zároveň dodají velké množství vlákniny, a tím podporují zdravé zažívání. Pyšní se také obsahem polyfenolů, které tělo chrání před volnými radikály, a protirakovinotvorného antioxidantu Quercetinu. Jablka a hrušky jsou navíc přirozeně sladké, a tak jsou zdravou alternativou běžných sladkostí.
Co s nimi?
Kromě klasiky v podobě štrůdlu a koláčů se nabízí i jablka pečená v ohni nebo hruškový kompot. Sázkou na jistotu je také žemlovka. Sladké ovoce si však rozumí i s masem a sýry. Jablíčko pak stejně dobře poslouží jako tajná ingredience do toho nejchutnějšího dušeného zelí.
Dýně
Čím nám prospívá?
Všechny druhy dýně jsou bohaté na vlákninu, a tak zasytí i přes velmi nízkou kalorickou hodnotu. Dýně je tak perfektním parťákem pro hubnutí. Z vitamínů je zastoupen především vitamín A (resp. jeho provitamin betakaroten) a vitamín E, který je známý jako silný antioxidant. Nechybí ani minerály – například draslík, který pomáhá optimalizovat krevní tlak, nebo hořčík, který bojuje proti křečím i následkům stresu. K zahození však nejsou ani dýňová semínka bohatá na zdravé tuky, vitamín E a zinek nezbytný pro krásnou pleť, vlasy i nehty.
Co s ní?
Pečená dýně, dýňová polévka i dýňové rizoto jsou již v českých kuchyních stálicemi. Stoupající oblibě se však těší také sladké dezerty, ke kterým nasládlá dýňová chuť perfektně ladí. Dýňové pyré navíc můžete přidat do veškerých těst, a snadno ho tak zakomponovat do přípravy pečiva, lívanců nebo noků.
Červená řepa
Čím nám prospívá?
Řepa je osvědčenou dietní potravinou, která i přes svou nízkou energetickou hodnotu obsahuje velké množství esenciálních vitamínů a minerálů. Pyšní se například vysokým obsahem kyseliny listové nezbytné pro vznik nových buněk. Řepě jsou navíc připisovány detoxikační vlastnosti, schopnost snižovat krevní tlak, celkově zlepšovat výkonnost a prospívat zdraví trávicího traktu. Díky velkému množství antioxidantů pomáhá v boji proti zánětlivým onemocněním a spolupůsobí jako prevence vzniku nádorů a rakoviny.
Co s ní?
Řepu můžete konzumovat syrovou i vařenou či pečenou. Chuťově si skvěle rozumí se sýry a ořechy – v salátech, pomazánkách a rizotech je tak jako ryba ve vodě. Jejím revírem je také tradiční boršč, ale i alternativní kulinářské počiny, jako jsou například vegetariánské burgery. Za zkoušku rozhodně stojí její sladké využití – řepové brownies sklidí úspěch i mezi zapřisáhlými odpůrci zeleniny.
TIP: Nedostatek čerstvé zeleniny vyvažujte výživnými klíčky.
Houby
Čím nám prospívají?
Blahodárný účinek hub začíná působit ještě mnohem dřív, než se nám vůbec dostanou na talíř. Tedy alespoň v případě samosběru – procházka v lese na čerstvém vzduchu je totiž jednou z nejspolehlivějších léčebných procedur. V jídelníčku jsou pak houby příjemným zpestřením – mají nízkou kalorickou hodnotu a velké množství nerozpustné vlákniny, která pečuje o zdraví střev. Kromě minerálních látek a antioxidantů, jsou také zdrojem vitamínů skupiny B a provitaminu D2, který je nezbytný pro naše kosti. Prokazatelnými zdravotními benefity vyniká především hlíva ústřičná, která díky vysokému obsahu betaglukanů dokáže posílit náš imunitní systém.
Co s nimi?
Kromě oblíbených omáček a polévek vyzkoušejte třeba houbovou směs na topinky, houbového kubu nebo houbovou roládu. Hříbky můžete také povařit a naložit do sladko-kyselého nálevu či oleje. Vždy však mějte na paměti, že je nutné houby důkladně tepelně zpracovat, aby vám nezpůsobily trávicí obtíže.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Jak zpracovat podzimní ovoce. Nenechte si ujít ty nejlepší druhy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
5 druhů podzimních pomazánek: Je libo z červené řepy, dýňovou nebo křenovou?
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup