Dobroty našeho dětství: Polárkový dort zázračně odolává času recepturou i cenou
19. 10. 2020 Historie a zajímavosti
Pamatujete si chuť polárkového dortu? Ti z nás, kteří vyrůstali ještě před listopadovou revolucí s oblibou vypráví o tom, že byl polárkáč tehdy mnohem chutnější, výraznější, smetanovější - zkrátka lepší. Jenomže ono je to také z velké části dáno tím, že jsme byli děti, a to ten svět tak nějak chutnal lépe po všech stránkách.
Návrat do dětství
Polárkový dort býval slavnostním zakončením opravdu výjimečné večeře o narozeninách nebo třeba odměnou za dobré vysvědčení. Mražený smetanový krém s linkami polotekutého kakaa balený ve čtvercových plastových krabičkách, které poměrně často nepřečkaly cestu domů - zvlášť v síťovce - byl prostě něčím zvláštním. Když jej rodiče přinesli domů, cítili jsme se hned o něco lépe. A co teprve, když to byl dort čokoládový! Možná si mnozí z nás dodnes tu chuť vybaví, nebo si to alespoň namlouváme, abychom se mohli na chvíli vrátit do dětství, kdy byl svět jednodušší a barevnější.
Mohlo by vás zajímat
I když často slyšíme, že dnešní polárkový dort nejde s tím, který pamatujeme z dětství, vůbec srovnávat, jeho výrobci se dušují, že se jeho receptura za léta prakticky nezměnila. Jediné, co je neporovnatelé, je výrobní postup, který je dnes zajišťován modermíni stroji, a také hygiena, jejíž úroveň se s tou před třiceti lety absolutně nedá srovnat. A nakonec - stejné jsou i krabičky, v nichž si polárkové dorty kupujeme.
Jak vzniká polárkový dort?
Základem jsou samozřejmě suroviny, a to mléko, syrovátka, kokosový olej, cukr, kakao, aroma a stabilizátory. Ve varném tanku pak dojde k pasterizaci surovin, čímž jsou zničeny případné nebezpečné zárodky. Pak už směs pomalu za stálého promíchávání chladne, až dojde do fáze, kdy se dostane na -5 °C a je možné hmotu plnit do obalů. Poslední fází výroby je pak rychlé zamražení na -35 °C, což je teplota, při které musí polárkový dort vydržet po celou dobu trvanlivosti, tedy dva roky.
Mohlo by vás zajímat
Polárkový dort nezná inflaci
Ať už je to s polárkovým dortem co do jeho složení jakkoliv, jednu zvláštnost mu upřít nemůžeme. Snad jako jediný z celého sortimentu supermarketů se zkrátka rozhodl odolat dokonce i inflaci. Před více než třiceti lety, tedy ještě za dob socialismu, jsme si jej mohli koupit ani ne za 11 korun. A zatímco třeba cena jogurtů od té doby vzrostla i desetinásobně, klasický "polárkáč" stále koupíme prakticky za tu samou cenu. Je samozřejmě navíc pravda, že desetikoruna měla tehdy mnohem větší hodnotu než dnes, a o to je to vlastně zajímavější.
Mohlo by vás zajímat
Abyste si i dnes pochutnali na stejně lahodném polárkovém dortu jako před lety, je potřeba věnovat při jeho nákupu pozornost tomu, jak je skladován a jak vypadá uvnitř obalu. Pokud je zmražený krém měkký, má jinou barvu, než by mít měl nebo ztratil svůj původní zdobný tvar, rozhodně jej nekupujte ani k rychlé spotřebě. Stejně tak určitě nevybírejte jakoukoliv zmrzlinu z přeplněného mrazáku, kde v horní části není možné dosáhnout požadované nízké teploty nebo z mrazáků obalených ledem. Velké riziko, že na takový “polárkáč” v obchodě narazíme, ale není. Výrobci i prodejci, zvlášť ti větší, si na teplotu uchovávání podobných výrobků dávají velký pozor. Tak dobrou chuť a šťastnou cestu zpátky do dětství!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Stolování s nejmenšími: Dítě potřebuje kvalitní židličku a nezávadné nádobí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Co je české, to je dobré! Díl II.: Jak na pravá povidla, tradiční koláče a typické škubánky?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí