Prdelačka
Každý, kdo byl někdy na pořádné zabijačce, jistě ochutnal prdelačku neboli zabijačkovou polévku, též zvanou bouřku. Vydatné jídlo ze silného vývaru a krup zasytí a zahřeje.
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 546 kJ / 130 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,95 g |
Tuky | 0,34 g |
Vláknina | 9,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 15 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 25,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Polévku podáváme s rohlíkem. Zprvu jsme dávali do polévky krupky, nebo rýži, ale zdálo se nám to být zdlouhavé z důvodu jejich máčení a předvaření. Zahuštění nám udělá stejnou službu i syrový brambor, který má škrob a tak je polévka taková trošku krémovější. A hlavně nahrubo nastrouhaný brambor zkracuje vaření a není nutná předběžná příprava. JDE POUZE O ZKRÁCENÍ VAŘENÍ.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 9. 2021 16:35
29. 9. 2021 15:15
29. 9. 2021 14:26
2. 2. 2018 20:26
30. 1. 2014 15:51
30. 1. 2014 15:34
Jo a nechce se mi přihlašovat, takže píšu jako neregistrovaný uživatel, protže i s tím je tady potíž.
30. 1. 2014 14:54
U nás se zas říká této polévce " Černá polévka"
30. 1. 2014 14:48
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3962
30. 1. 2014 14:41
30. 1. 2014 14:27
Ta Vaclava je rekneme takova variace (masox, brambor, ryze).
Vysvetleni rozmarynaH opravdu famozni, diky!
Na posledni zabijacce v Cechach jsem byla pred 20-ti lety. Ani tenkrat jsem neslysela vyraz "Prdelacka" a to vim velice dobre, neb mi one polevky vrazili dva hrnce do vysokeho snehu, dali mi stolicku a rekli mi: "Michej furt, pomalu a jiste".
30. 1. 2014 14:24
Nevím, jak tomu říkali staročeši ale u nás byla buď světlá, nebo tmavá zabíjačková polévka. S názvem prdelačka jsem se potkal až v dospělosti. Napřed jsem myslel, že si ze mě dělají prdel a pak se mi neudělalo dobře...
Pozítří jsem pozván na zabíjačku do Holomóca..., tak jsem žádostiv, jak to zovou mladočeši křtění Moravou...
********
U nás ji míváme v mrazáku a když dojde, tak si na ni občas dojdu do bufáče. Kvalita se různí a teď už je mi jasné proč asi...
30. 1. 2014 13:37
Nicméně se u nás ten výraz opravdu nepoužíval, ani nikdo jiný ve vsi. Obě polévky miluju , jen se k nim už teď tak často nedostanu
30. 1. 2014 13:29
30. 1. 2014 13:21
30. 1. 2014 13:14
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Křupavé gnocchi
Přidáno před 8 minutami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 16 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 22 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí kari kousky s kokosovým mlékem a špenátem
LycanCZ uvařila před 7 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Veralev uvařila před 9 hodinami
Zapečená tarhoňa
Markeeta uvařil před 10 hodinami
Vepřové maso na česneku
Jitule82 uvařila před 10 hodinami
Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech
Adlla uvařila před 11 hodinami
Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou
@lucivydrova uvařila před 12 hodinami
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 12 hodinami
Ananasové řezy s mascarpone
Sendo uvařila před 13 hodinami
Špagety "Alfredo"
Panova uvařila před 13 hodinami
Zelný salát s červenou čočkou
Zizalinka uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: zabijackova polevka domácí prdelačka prdelačka z prejtu prdelanka polévka prdelačka prdelačka z jelita prdelačka z jelit polívka prdelačka prdelacka polevka černá polévka polévka prdelačka recept jelitový prejt trdelacka jak se vaří prdelačka prdelanka recept polevka z jelita prdelačka polívka prdelacka z krve jelitová polévka prdelonka
Suroviny: jelito, česnek, cibule, majoránka, vývar vepřový, pepř mletý, brambory, sádlo, rýže
Prdelačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pkX2
48 názorů