Zapečené houby podle paní Šejbalové
Suroviny
Porce: 2-3
Nutriční hodnoty
Energie | 3 231 kJ / 772 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,38 g |
Tuky | 52,54 g |
Vláknina | 2,22 g |
Cholesterol | 165 mg |
Sodík | 2,73 g |
Sůl | 6,75 g |
Sacharidy | 18,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Podává se s vařeným bramborem, brkaší nebo s chlebem či pečivem.
Paní Jiřina Šejbalová (1905-1981, významná česká herečka) byla znamenitá a vyhlášená kuchařka. Zejména za II. svět. války za ní chodila řada kolegů-herců a jiných kumštýřů se dobře nadlábnout. Potravin byl obecně nedostatek a tak paní Šejbalová musela hodně improvizovat a zužitkovat veškeré zbytky v kuchyni a použít, co zahrada a příroda dala. Tento recept byl kdysi uveřejněn v malé kuchařce od J. Šejbalové z poválečné doby, kterou jsem objevil a koupil ve venkovském antikvariátu. Bohužel jsem jí někomu půjčil...
Místo žampionů jdou samozřejmě použít malé plodnice bedel nebo i "masáků" (jsou i chuťově lepší než žampasy). "Masáci" jsou jedlé muchomůrky růžovky. Ale POZOR!!! Sběr těchto hub je opravdu pro znalce pro riziko možnosti záměny s jinou jedovatou houbou či muchomůrkou! Kdo bezpečně nerozpozná bedlu nebo "masáka", ať si raději koupí bílé žampiony v supermarketu. Já to taky občas dělám... Nechte si šmakovat!!!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 8. 2014 09:04
19. 2. 2014 20:33
19. 2. 2014 20:25
5. 3. 2013 13:17
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 7 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 20 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Evellinka uvařila před 55 minutami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 1 hodinou
Afrika řezy
viki85 uvařil před 1 hodinou
Rajská polévka III
PavelKa uvařila před 1 hodinou
Kuřecí čína
Martasss uvařila před 1 hodinou
Makovec bez vajec
Petullka7 uvařila před 1 hodinou
Koláčky od tety z Moravy
paprika1000 uvařila před 2 hodinami
Ředkvičkový salát s okurkou a červenou cibulí
Dana Lubovska uvařil před 2 hodinami
Candát na červené čočce
JirkaPotok uvařila před 3 hodinami
Vepřové maso v kedlubnách
trdlo uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zapékané těstoviny - jednoduché a rychlé jídlo, které snadno připravíme na mnoho variant. Jaké jsou nejoblíbenější recepty
Další recepty
Tématické fráze: houby recepty v kuchyni kuchařka jiřiny šejbalové recepty jiřiny šejbalové jiřina šejbalová-kuchařka jiřina šejbalová recepty jiřina šejbalová kuchařka zapečené houby jiřina šejbalová - recepty šejbalová kuchařka kuchařka jiřina šejbalová zapečené houby kuchařka od jiřiny šejbalové zapecene masaky plneni houby jiřina šejbalová zapečené hlavičky hub houby s pečivem povalecne recepty jiřina šejbalová - kuchařka nožičky z bedly jedlé recepty
Suroviny: žampióny, uzenina, sýr, česnek, petrželka, sádlo, sůl, pepř, vejce
Zapečené houby podle paní Šejbalové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oJG3
4 názory