Bigos pana Tadeusza
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 17 399 kJ / 4 159 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 457,81 g |
Tuky | 165,34 g |
Vláknina | 82,10 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 17,21 g |
Sůl | 41,50 g |
Sacharidy | 142,03 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”
Księga IV Dyplomatyka i łowy.
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”
Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi
bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;
sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy,
však tresti žaludek z nich městský nepochopí.
Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu
Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů.
Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých,
neb umělou je skladbou zelin všelijakých,
z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné,
když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne.
To z vybraného masa nejlepší kusy
se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí,
mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje,
až z nádoby to varem kypí přes okraje
a kořeněnou vůní povětří kol vssává.
Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”;
lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně,
měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně,
již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí,
z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí.
Překlad: Elišky Krásnohorské
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 8. 2013 13:24
Už jsem bodovala, jen si dovolím přidat foto, aby receptík nebyl tak smutný Pokud se autorovi nebude líbit, není problém, smažu
P.S. Návštěva zládovala tyto misky plné po okraj
17. 6. 2013 20:29
17. 6. 2013 20:12
Nevěsta pocházela ze 13 sourozenců. Na druhý den se konaly „popravky“, při kterých pochopitelně musel být i bigos. Všech třináct sourozenců + jeden novomanžel se rozhádali o nejlepší recepis na bigos. Pochopitelně, že se řešilo kdy dávat zelí a jaké. Kdyby to nerozstřihla šestadevadesátiletá maminka tak z toho byla „krvavá svatba“. V konečné fázi - to už maminka byla pryč – se pohádali o barscz, ale do toho jsem se musel taky vložit. Jasně nejlepší je můj.
Mimochodem v kostele Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Kde jsou uloženy ostatky sv. Valentýna, jim visí z klenby na řetěze jelení hlava s obrovskými parohy! Tak nevim jak to vlastně je…
Simon Syrenius v roce 1613 napsal:“ Mogłoby się wydawać, że wykonanie bigosu nie jest skomplikowane, Skladniky to kapusta i rozne rodzaje mięsa, ale diabeł tkwi w szczegółach, dla tego w każdym domu bigos szmakuje inaczej.“ Dále píše že: „kapusta ustom chętliwa i szmaczna, zwlaszcza kwaszona.”
Encyklopedia staropolska v roce 1900 zas uvádí: „ Stare gospodynie wiedzą z tradycji, że bigos robiono zawsze bądż z kapusty kwaszonej szatkowanej, bądż z niekwaszonej - ale na kwasie burakowim.
Tolik tedy k diskusi, jaké a kdy dávat zelí do bigosu.
17. 6. 2013 13:28
Děkuji za odpověd,líbí se mi i Váš recept a v komentíku pro tento jste napsala,že s vínkem vyzkoušíte,tak váhám který že to bude.
Hezký den přeji.
17. 6. 2013 12:54
17. 6. 2013 12:50
Vše jsem pochopila ale podle popisu se zelí vaří zvlášt ano?
17. 6. 2013 10:42
17. 6. 2013 10:40
17. 6. 2013 09:21
16. 6. 2013 23:58
čumím jak sova.
Tiše si tu mlaskám,
s receptem se laskám.........:
16. 6. 2013 21:39
16. 6. 2013 21:32
16. 6. 2013 21:31
jinak - my tam ale dáváme napůl sladké a napůl kysané zelí. připadá mi to takové jemnější.
co vy na to?
Z.
16. 6. 2013 20:11
16. 6. 2013 20:04
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 6 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 20 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Evellinka uvařila před 26 minutami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 33 minutami
Afrika řezy
viki85 uvařil před 46 minutami
Rajská polévka III
PavelKa uvařila před 59 minutami
Kuřecí čína
Martasss uvařila před 1 hodinou
Makovec bez vajec
Petullka7 uvařila před 1 hodinou
Koláčky od tety z Moravy
paprika1000 uvařila před 2 hodinami
Ředkvičkový salát s okurkou a červenou cibulí
Dana Lubovska uvařil před 2 hodinami
Candát na červené čočce
JirkaPotok uvařila před 3 hodinami
Vepřové maso v kedlubnách
trdlo uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Další recepty
Tématické fráze: bigos nejlepší recepty bigos nejlepší recept výborný vynikající bigos bigoš bigos bigos.pl bigos.pl bigos recept povaření masa před uzením připálené zelí vepřový bigoš jak uvařit bigus bigos-nejlepší recept bigoš v pomalém hrnci kwaszona kapusta bigos z uzeného masa povareni klobas pred uzenim pravy bigos watch krvavý valentýn bigos recept sušené švestky bigos pl
Suroviny: zelí kysané, zelí hlávkové, maso hovězí, klobása, bok uzený, vývar, švestky sušené, houby sušené, cibule, víno červené, protlak rajčatový, vavřín, jalovec, sádlo
Bigos pana Tadeusza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZjA
34 názorů