Babiččina podmáslanka
Ach ty recepty našich babiček ! S každým z nich na nás dýchne vzpomínka na dětství a milované babičky. Polévka, kterou babička postavila na stůl pro hladového vnoučka. Z pár surovin, rychle připravená a přitom chuťově prostě geniální.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 3 022 kJ / 722 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,40 g |
Tuky | 28,16 g |
Vláknina | 4,68 g |
Cholesterol | 339 mg |
Sodík | 965 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 63,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Podmáslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.
Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2 dl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám (samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme, a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 9. 2009 12:13
dneska jsem tuhle úžasnou polívku vařila k obědu a opravdu se povedla, chutnala všem, jen jsem ji vylepšila nastrouhaným sýrem okamžitě se zařadí mezi mé nejoblíbenější. Děkuji za tip
19. 6. 2009 17:08
finnetko - ale o tom byl můj komentář - každý tu svou "bombu" máme prostě někde jinde a v jiných chuťových sférách .....a nejen o jídle to platí ...
19. 6. 2009 15:47
špagetko. samozřejmě, že máme každý jinou chuť a rozhodně jsem nepsala, že se to nedá sníst. jen že jsem si myslela, podle toho, jak to ostatní chválili, že to bude absolutní bomba. a kdo ví, možná ji zkusím právě o tom úplňku a třeba mi bude chutnat víc.
19. 6. 2009 15:13
finneta - podívej, chutě máme každý jiný a ani každý den nemáš stejnou chuť na jedno a to samé. Prostě vyzkoušíš a uvidíš. Já jsem třeba na takovýchto jídlech vyrostla achutnaly mi vždycky. Moje dcera zas je může, jak říká za úplňku a dva dny poté no a pak si vyber. Vážně, mně to chutná strašně moc, dceři jednou za čas.
19. 6. 2009 15:09
oprava - jsem jelito. ne kefír, ale podmáslí,.. dál už je to snad dobře.
19. 6. 2009 15:08
nedávala jsem kefír, ale nakonec zakysanou smetanu, přidala jsem houby a musela dochutit, ale na druhou stranu - není špatná,ale čekala jsem něco jiného. dle komentářů nebeskou manu. ale špatná není
3. 6. 2009 16:35
Dneska jsem polevku uvarila a je moc dobra. Dala jsem do ni sice trochu vic mouky, takze je hodne husta, ale to nicemu nevadi. Jsem jeste zvedava, co na to pritel, az ji ochutna Za sebe davam bod
5. 5. 2009 17:23
polévka je výborná, když jsem ji vařil, tak mi ta vůně připomněla babičku a prázdniny.
kdysi jsem ji zkoušel uvařit, ale podmáslí se mi vždycky nějak vysráželo.Tak jsem to vzdal. Ale podle tvého receptu se mi povedla a chutnala celé rodině!
kdysi jsem ji zkoušel uvařit, ale podmáslí se mi vždycky nějak vysráželo.Tak jsem to vzdal. Ale podle tvého receptu se mi povedla a chutnala celé rodině!
4. 5. 2009 09:23
Určitě vyzkouším, miluji takové polévky a hlavně kopr, dávám bodík
27. 4. 2009 19:59
Vo štvrtok budem mať domáci cmar/podmáslí/,tak si pochutnáme!Ďakujem za osvieženie pamäti.
22. 4. 2009 18:14
Tuhle polévku určitě udělá mám ráda nakyslou chuť. Miluji kyselo, které dělám z chlebového kvásku. Už se moc těším.
7. 4. 2009 12:20
Paprika, tak vyzkoušej tu z kefíru, kterou jsem dala dnes. Tyhle polévky jsou moje gusto a snad nevadí, že je jich tady více podobných, ta druhá je bez kopru. A Jendo, tobě letí plusík!
7. 4. 2009 09:33
Jani, nejsem z NJ, ale okresu Nový Jičín a v Rožnově budu na Velikonoce. Plíčka je velmi obtížné sehnat, ale já vařím z vepřových srdíček a jazyků. Nemám fotečky a bez nich nechci recept zveřejňovat. V příštím týdnu bych mohl plíčka uvařit a nafotit.
7. 4. 2009 09:12
Otázka a prosba pro Jendu. Vzhledem k tomu, že čtu níže, že jste z NJ a já z blízkého Rožnova, nemáte někde ve své zásobárně také recept na plíčka na smetaně? Ty skvěle dělala maminka a naučila je i otce, který je doslova zbožňoval a když jsem měla přijet na návštěvu, tak mne s nimi hostil. Bohužel jsem si recept nezapsala a rodiče už nežijí Stejně tak jsem už léta nejedla skopový guláš a nemohu se ho dohledat.
7. 4. 2009 09:00
Tak tou polévkou jste mi udělal velkou radost. Zapomněla jsem na ni a přitom jsem ji měla moc ráda. Byla to také jedna z těch chutných a jednoduchých polévek, které jsem od maminky milovala. Vzpomněla jsem si ještě na jednu jednoduchou, kdy do slaného vařeného mléka maminka zavařila moučné noky. Říkali jsme tomu zástěrky Bodík!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Toustové smaženky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové žaludky na smetaně s tymiánovými bramboráčky
Přidáno před 23 hodinami
Topinky s masovou směsí
Přidáno 9. 6. 2024 13:45
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno 9. 6. 2024 13:37
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno 9. 6. 2024 07:50
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno 8. 6. 2024 16:39
Právě bylo uvařeno:
Špagety s kečupovou omáčkou
domca.t.98 uvařila před 1 hodinou
Čočkovo-kroupová polévka s houbami
Gottfried uvařila před 3 hodinami
Šunkofleky
Morrigan123 uvařila před 3 hodinami
Koprová omáčka z mléka
Uciela uvařil před 3 hodinami
Vepřové maso na mrkvi
Hanka22 uvařil před 4 hodinami
Tvarohová rybičková pomazánka
Swarofka uvařila před 4 hodinami
Kokosovo tvarohový koláč - strouhaný
Marylka uvařila před 5 hodinami
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Marylka uvařil před 5 hodinami
Bramborovo-špenátové placičky
no.hanka@seznam.cz uvařila před 5 hodinami
Mleté řízky s nivou
Racek73 uvařila před 17 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: polévka z podmáslí koprová polévka od babičky jak zamrazit kopr podmáslová polévka babicciny recepty kyselka polévka jelení jazyk houba recept polívka z podmáslí polévka kyselka kyselka recept recepty z masa které jsou u nás už zapomenutý jak zmrazit kopr libeček použití jelení jazyk houba polévka z kefíru koprová polévka z podmáslí jelení jazyk houba recepty recepty koprová polévka od babičky podmáslová polévka s koprem polívka kyselka
Suroviny: podmáslí, brambory typ a, česnek, kopr, kmín celý, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, mouka hladká, vejce, máslo
Babiččina podmáslanka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k57N
58 názorů