Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý smrkový med

Mladé smrkové výhonky představují doslova bombu plnou vitamínu C. Jsou měkoučké, a proto se dají konzumovat jen tak nebo přidat například do salátu. My pro vás máme recept, jak si jejich chuť uchovat ve formě medu.

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min + doba louhování výhonků

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, + doba louhování výhonků)

8. 5. 2009 09:50

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie29 286 kJ / 7 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 750,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Používá se například do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.

Zdroj: Knihovnička Recepty - To nejlepší z bylinek.

Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť. Dělala jsem i sirup ze smrkových výhonů, recept je tady přidaný do podobných receptů, tam je ovšem chuť o moc intenzívnější a jiná, o hodně výraznější, sirup je dělaný po studenu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Merylas Merylas

20. 6. 2010 21:35

Hanka V., jsem opravdu moc ráda, že medík tak chutná:-K Recept pochází z Knihovničky receptů;-)

Hanka V.

17. 6. 2010 16:35

Tak jsem letos taky vyzkoušela váš medík, napřed jen z kila ale hned druhý den jsem znovu letěla do lesa a vařila rovnou z 5 kilo a musím říct že je luxusní!!!!!!
mockrát děkuju za super nápad!!!
každý rok vařím jen z bezu a pampelišek případně akátu ale tenhle je chuťově úplně odlišný a všichni si ho moc pochvalují :) :yes::yes::yes:

Merylas Merylas

5. 6. 2010 06:57

Pájo a Miruš, jsem ráda, že Vás recept nezklamal :-K ještě doporučím abyste vyzkoušely i ten sirup, je jiný.;-)http://www.toprecepty.cz/recept/4736-sirup-ze-smrk...
Miri,tak Tobě se vlastně výhonky na sirup už macerují, jsem se teď dočetla:-)):yes::-* Tak doporučuji všem ostatním, aby vyzkoušeli, jen nevím, jestli už není pozdě..:-)

mirca75 mirca75

2. 6. 2010 14:18

Merylas:-),tak jsem si nedávno navařila tvůj med a je výborný:-p:yes:.Dělala jsem na zkoušku z kila,ale příští rok otrhám všechny stromy v okolí a pojedu ve velkém;-).Nejdřív jsem po dovaření přemýšlela,jestli ho dát do lahví,nebo ne - pořád jsem chodila ochutnávat a bála se,že nic nezbyde:-8 - ale nakonec jsem nalahvičkovala a je toho 7 ks / 250 ml.Vařila jsem ho hodně do husta,takže má krásnou karamelovou barvu a báječně chutná:-p.Děkuju za bezva recept a při každém ochutnání na tebe budu myslet:-K.Šestá boďka je tvá a vřele ho doporučuji ostatním;-).

Pája

29. 5. 2010 17:28

Ještě dodám,že jsem měla navíc tak půlkila výhonků,tak jsem k nim přidala meduňku,mátu a sedmikrásky(vše odhadem,prostě jsem doplnila objem jako při medu z výhonů).Zítra přidám cukr a svařím..Je to experiment,ale určo bude dobrý.:-)

Pája

29. 5. 2010 17:23

Med jsem udělala a je super.Měla jsem asi 3 půlkilovky a trošku na košt.Dala jsem 2 kila cukru a vařila cca 2 hodinky.Je krásně červený a hustý!!!Děkuji za recept:-!:-K:-)

Merylas Merylas

6. 5. 2010 21:05

Marťo, já si už opravdu nepamatuju, jak dlouho jsem ten medík vařila. Ale byla to myslím kratší doba, než jsi vařila Ty. Taky ho nemám zrovna moc tuhý, ale memůžu říct, že je zase tekutý. Když ve sklenici vychládne, tak trochu více ztuhne. Určitě ho využiješ i tak ;-) A doporučuju vyzkoušet i sirup, je přidaný tady v podobných receptech, je moc dobrý a voňavý;-)Tak jen doufám, že nejsi moc zklamaná:-K

Martina

6. 5. 2010 17:19

Dobrý den, tak jsem dneska vařila medík, ale vůbec mi nezhoustnul, byl stále tekutý i po hodině a půl odvařování. Jak dlouho vaříte? Nakonec jsem dala do skleniček ten tekutý a on částečně ztuhnul. :-p Nevím, kde jsem udělala chybu, dala jsem 1,5 kila cukru krupice bílého a půl kila hnědého třtinového. Nevadí tomu ten třtinový :-?

Merylas Merylas

21. 6. 2009 21:56

Bibi, tak ses do medu přece jen pustila:-)) máš ho hodně;-):yes:

Bibinka Bibinka

20. 6. 2009 15:21

Merylas, medík mám hotový, dobře chutná a voníííí, když se to vařilo, bylo to, jako bychom měli v bytě celý smrkový les. Těch výhonků jsem měla víc, než je v receptu, ale takovou barvu jako máš ty nemám...mám takovou tmavě hnědou;-)a protože bodík jsem už dávala, přidávám alespoň fotky:-)

Merylas Merylas

18. 6. 2009 20:16

Já jen dodám, že recept na med z bezu a lípy je tadyhttp://www.toprecepty.cz/recept/5107-med-z-cerneho...

spagetka spagetka

18. 6. 2009 19:39

Žížalko - pozor, jsou 2 typy líp - přesný název ti najdu, ale poznáš je podle listů - chlupatější listy a hladké listy. No a ta s těmi chlupatějšími kvete už teď, kdežto ta s hladkými na přelomu července a srpna. Jen pro rychlé vysvětlení, odborné dám na diskuzi. a já to vím proto, že na zahradě máme oba druhy ;-):-D;-)

zizala zizala (moderátorka)

18. 6. 2009 19:33

Hmmm, tak asi jak kde:-8:-8 U nás kvete lípa až začátkem července:-O

Paprika Paprika

18. 6. 2009 15:09

Žížalo nevím, ale dnes jsem viděla kvetoucí lípu i bez černý, tak to asi půjde ;-)

zizala zizala (moderátorka)

18. 6. 2009 13:58

Tak čtu v komentářích o kominaci lípy a černého bezu...lípa kvete asi tak o měsíc později než bez...jedině dát sušený:-? Ale to už zase nebude ono...:-S

1 3 4 5 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: smrkový med med ze smrku smrkový med recept med ze smrkovych med ze smrku recept recept na med ze smrku med ze smrkových výhonků smrckovy med recept na smrkový med podbělový med med ze smrčků med smrkový med z vyhonku smrku recepty na med hustý smrkový med med ze sedmikrasek domácí smrkový med recept med z smrkových výhonků sirup ze smrkových výhonkú med recept

Suroviny: smrkový v ýhonek, citron bio, voda, cukr

TopRecepty.cz

Rychlý smrkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O76N