Netradiční valašská koprovka podle babičky paní Blaženky Blahové
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 8 853 kJ / 2 116 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,71 g |
Tuky | 84,89 g |
Vláknina | 29,00 g |
Cholesterol | 250 mg |
Sodík | 790 mg |
Sůl | 1,95 g |
Sacharidy | 256,77 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Jako bonus od té samé babičky - Kyška dříve na pole, dnes do lednice a na zahradu nebo ke grilu:
Vezmi litr plnotučného mléka z mlékomatu, převař a nechej zkysnout, nebo kup mléko kyselé. Nastrouhej okurku, trochu osol, rozmíchej do toho kyselého mléka a nechej vychladit. V případě velkého hladu zakroj kus dobrého chleba a letní svačina je na světě. Na doporučení autora uvádím, že je možné použít ředěný neochucený jogurt.
Ještě jsem nevařil, je to nové, tak kdo mě předběhne, může foto vložit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 12. 2020 15:37
Recept jsem uvařila a chutnalo. Měla jsem ledový salát a opravdu zajímavá, ale dobrá kombinace. Přidávám bod a fotky.
29. 6. 2020 10:28
jan.alois
29. 6. 2020 09:02
hospodyne: To jsme si nerozuměli pudink znamenalo ,že dcera uvařila pudink dětem. Ale zbytek asi litr zůstal a dnes ráno bylo kyselé. Mléko zahřáto scezeno a tvaroh je dobrý . Tak už jdu na ten kliháč.
25. 6. 2020 20:26
jan.alois: vydržte, ráno moudřejší večeranemíchejte s tím. Ráno trochu zamíchat/ já to dělám šťouchadlem na brambory/, ohřát asi na padesát stupňů a scedit
25. 6. 2020 20:22
hospodyne: Z mléka se stal puding a ráno zajedu pro nové a bude to tak jak má být.
25. 6. 2020 18:48
jan.alois: ono to klapne. A takový dobře uleželý " starý sýr", jak mu říkáme doma, s anglickou slaninou a čerstvá paprika k tomu....óó
25. 6. 2020 17:02
hospodyne: Už je svařeno. Dám trochu citronu a uvidíme .Když to neklapne tak koupím jiné .Mám možnost známí má kravím a mlékomat. Za 15 Kč mléko s tučností 4 - 4,3% Je super cena a kvalita nesrovnatelná s mléčným výrobkem v krabici . Za 12.90 Kč Naše slepice mléko taky můžou když to neklapne.
25. 6. 2020 16:07
jan.alois: mléko na tvaroh nesvařujte, Tepelně opracované sice také zkysne, ale za delší dobu. Nechci to popisovat dopodrobna, ale spustí se proces bližší hnití než kvašení.
Mléko z obchodu, byť pojmenované čerstvé, je ošetřené jako každé, které prošlo mlékárnou. Už z praktického hlediska. Kyšku a tvaroh získáme jen z nativního mléka. Ve výrobě se pochopitelně používá syřidlo. Doma můžeme kápnout citronovou šťávu nebo ocet. Já obyčejně nechávám mléko zkysnout v teple v kuchyni 2-3 dny, při krájení, třeba lžící, má ostré hrany. Buď ho rozmíchám a pak to pijeme jako kyšku nebo zahřeji a scedím na tvaroh. Má ale hrubší zrno a hodí se jen na pomazánky ne do pečiva.
Mléko z obchodu, byť pojmenované čerstvé, je ošetřené jako každé, které prošlo mlékárnou. Už z praktického hlediska. Kyšku a tvaroh získáme jen z nativního mléka. Ve výrobě se pochopitelně používá syřidlo. Doma můžeme kápnout citronovou šťávu nebo ocet. Já obyčejně nechávám mléko zkysnout v teple v kuchyni 2-3 dny, při krájení, třeba lžící, má ostré hrany. Buď ho rozmíchám a pak to pijeme jako kyšku nebo zahřeji a scedím na tvaroh. Má ale hrubší zrno a hodí se jen na pomazánky ne do pečiva.
25. 6. 2020 15:39
Eja57: Mléko podle slibu koupeno večer svařím a uvidíme . když to klapne udělám tvaroh a potom klihový sýr.
22. 6. 2020 21:55
mika59: Jinej tvaroh trochu piva . Námět na další recept. Napřed musím vyrobit ten tvaroh a zase experimentovat.
22. 6. 2020 21:51
jan.alois: Přesně klíháč dělala moje maminka skvělý..To bylo jiné mléko, dnes toho nemůžu dosáhnout ani z čerstvého mléka z obchodu. To bylo z domácích zdrojů.
22. 6. 2020 21:44
Eja57: uděláme hokus pokus a uvidíme a zveřejníme.
22. 6. 2020 21:42
mika59: Tak to znamená nepasterizovat ,Budu mít přímo z kravína z mlékomatu ,Já jednou zkoušel dělat kliháč a místo aby zasmrádl a mazal se tak zplesnivěl. Pak jsem se dozvěděl ,že to musí být také tvaroh z mléka neupraveného v mlékárně.
22. 6. 2020 21:39
jan.alois: tak to jsem zvědavá... já si asi spíš myslím, že i převařené čerstvé mléko by klasicky zkysnout mělo...
22. 6. 2020 21:22
jan.alois: Musí být nakyslé...Já měla koupené čerstvé mléko a už bylo zhoustlé ve flašce, ale nebylo kyselé. Zahřála jsem ho, oddělila se syrovátka a tvaroh, ale bez chuti..bylo to sladké. Za mých mladých let mléko nejprve zkyslo a až pak se dělal tvaroh. Nevím kde soudruzi udělali chybu, že se zdrclo sladké..
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 2 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 21 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 23 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Právě bylo uvařeno:
Jarní palačinka z červené čočky s uzeným lososem a medvědím česnekem
kraloja uvařila před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s mletým masem
Lvicus uvařil před 11 hodinami
Kuřecí kousky se žampiony a porkem
Elivet uvařila před 12 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Mamhladik uvařila před 12 hodinami
Nejlepší koblihy, jaké znám
Mamhladik uvařila před 12 hodinami
Cheesecake - jednoduchý, pravý
Mamhladik uvařil před 12 hodinami
Drožďová pomazánka podle Matyska
VarilaMysicka uvařila před 12 hodinami
Pudinková bábovka bez mouky
Aneleh81 uvařil před 12 hodinami
Vepřové na česneku
Pavel Jobanek uvařila před 15 hodinami
Další recepty
Suroviny: brambory rané, mléko, smetana 33%, máslo, mouka hladká, kopr, salát, cukr
Netradiční valašská koprovka podle babičky paní Blaženky Blahové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mvj3
19 názorů