Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek
Plody aronie jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů a zdraví prospěšných látek, které posilují naší imunitu, Jeho svíravě trpké plody můžeme cukrem a kořením ochutit a používat jako brusinkovou zavařeninu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 12 927 kJ / 3 090 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 15,08 g |
Tuky | 10,25 g |
Vláknina | 65,63 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 19 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 701,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Používáme ke svíčkové, ke zvěřině nebo do ovocných pohárů.
Dělala jsem pouze ze 40 dkg jeřabin a měla jsem z množství 2 marmeládové skleničky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 8. 2009 10:11
Maris, teď jsem zavolala na pomoc sousedku, aby se koukla. Podle ní to jsou ty jeřabiny. Jmenují se aronie. Krásně se zralé trhají, většinou zůstanou stopičky na stromě a uvnitř mají tužší semínka. Já je dostala od ní, ona je sama zasazovala na chatě. Možná by bylo dobré se zajít poradit k zelináři nebo do obchodu se zeleninou
26. 8. 2009 10:03
Prosím, můžete mi někdo říc, jestli to jsou černé jeřabiny ? Roste to na stromkách a měly by to být. Jestli nejsou, fotky odstraním, aby nemátly.
26. 8. 2009 09:17
Možná by bylo dobré dodat, že jsou dvoje jeřabiny. Jedny jedlé (vyšlechtěné) a vhodné na konzumaci a druhé jsou velmi trpké ( dá se říci plané-divoké)a moc nevhodné k jídlu. Velmi jednoduše se rozeznají podle listu. Ty PLANÉ mají oba okraje od řapíku až do čpičky po okraji zubaté. ŠLECHTĚNÉ a vhodné na vaření a konzumaci mají od řapíku z obou stran asi do půlky listu okraje hladké a až cca od půlky z obou stran zubaté. POZOR !!! Ale ani jeden není jedovatý. Jedná se pouze o chuťovou vlastnost plodů. / Nechtěl jsem se do konce soutěže k ničemu vyjadřovat, ale byla by to ode mne zlomyslnost, kdybych přátele neupozoznil a přidělal jim práci a možná i částečně znehodnotil PERFEKTNÍ receptík, který si zaslouží + bodík. Možná poze na okraj.My místo trochy vody, používáme červené víno/ Václav // POZOR JEDNÁ SE O ČERVENÉ JEŘABINY. JAK JE TO U ČERNÝCH SI NEJSEM JISTÝ.Třeba zjistit.//
25. 8. 2009 23:29
Marti, hezká výmluva No nic, budu škemrat jinde
25. 8. 2009 23:15
Pipre, jen tam zůstaň, nejsem lakomá, ale mám malý stromek
25. 8. 2009 23:06
Marti, škoda, že jsi tak daleko..ráda bych si s tím obíráním pomohla
25. 8. 2009 23:00
Hlavní fotku máš dobrou, a recept taky super. Samozřejmě mám stejný problém. Ty jeřabiny.
25. 8. 2009 22:59
Pipre, takový dlouhý komentář jsem před chvílí napsala a zrovna při odesílání se Topky ztratily. No nic, bezvadný recept, díky moc za něj, vůbec jsem netušila, že to z jeřabin také jde, tak až se nabažíme jeřabinového koláče, tak bych mohla zkusit tvůj receptík. To mi připomnělo, že musím zítra jeřabinku obrat, aby zase nebyli ptáci rychlejší, vloni to zvládli do poslední kuličky
25. 8. 2009 22:49
Sodovko, a ostatní - díky A máš pravdu v tom, že černé jeřabiny jsou moc zdravé. Ráda bych si udělala ještě zdravotní marmeládu z černých jeřabin, mám na ni recept, jen zkusím zítra ještě něco vysomrovat od sousedky, pokud všechno nezpracovala Měla toho hodně ...
25. 8. 2009 22:14
Pipre, zajímavý recept. Dělám brusinky z červeného rybízu. Manželovi ale vadí malá zrníčka z rybízu. Proto je moc nechce. Ráda bych vyzkoušela tvůj recept. Ale mám stejný problém jak Patricie. Kde seženu černé jeřabiny? Budu se muset poptat. Černé jeřabiny jsou vlastně vitaminovou bombou. Plody obsahují hodně vitamínu P, který zpevňuje a zpružňuje cévní stěny), ale i vitamínu C, cukrů, karoten, organické kyseliny, jód, vitamín PP, E, vit. skupiny B, hodně pektinu a celou řadu biologicky aktivních látek. Pipre, za vitamínovou bombu posílám plusový bod.
25. 8. 2009 22:04
Slyšela jsem že je velice dobrá a hodně zdravá.
Budu pátrat
Budu pátrat
25. 8. 2009 22:02
Patricie, já je dostala od sousedky za zalévání květin, jinak bych je asi také ztěží sehnala. Letos jich měla na chatě hodně, loni se prý ale nedařilo. Tak už jsem si u ní zamluvila i na příští rok. I osobní sběr
25. 8. 2009 21:52
Tak to je za +. Jenom nevím kde seženu ty jeřabiny
25. 8. 2009 21:52
Ajejej, koukám, že se mi moc nepodařila hlavní fotka, je nějak zešikma Ale "brusinky" ano
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 5 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 1 hodinou
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 1 hodinou
Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
Ivapur uvařila před 1 hodinou
Polévka z mladého zelí
terezaST uvařil před 1 hodinou
Babiččin perník
horackovapetra uvařila před 1 hodinou
Jednoduché česnekové nočky v bylinkovém másle
Pavla.D uvařila před 2 hodinami
Kuřecí špíz s jogurtem
MAMINECKA uvařil před 2 hodinami
Ananasové řezy s krémem a ořechy
dexulka uvařila před 2 hodinami
Mletý hovězí "biftek" s pepřovou omáčkou
HancaSvarc uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Další recepty
Tématické fráze: aronie jako brusinky aronie ala brusinky aronie zavařování jeřabiny jako brusinky marmelada z cernych jerabin jerabiny ala brusinky aronie jako brusinky recept kompot z aronie zavařování aronie víno z černých jeřabin víno z aronie recept červené jeřabiny - recepty červené jeřabiny džem z aronie recepty brusinky z aronie cervena jerabina jedla aronie recepty za studena recepty z černých jeřabin víno z aronie cervena jerabina
Suroviny: jeřabiny, cukr, cukr vanilkový, skořice mletá, koření hřebíček, rum, pektogel, kyselina citronová
Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zKg7
29 názorů