Jak připravit domácí tvaroh? Poradíme s postupem, který není nikterak složitý
Tvaroh vzniká vysrážením bílkoviny mléka. Je to takzvaně živá potravina, tedy potravina obsahující bakterie prospěšné pro naše trávení. Stejně jako jogurt i tvaroh pomáhá udržovat správnou střevní rovnováhu.
Tvaroh je významným zdrojem bílkovin a tak je jeho lehká varianta oblíbená při redukčním jídelníčku. Využijeme ho ale i na výrobu kosmetické masky, zklidňuje pokožku po bodnutí hmyzem nebo spálení od sluníčka a ulevuje dětem od horečky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si vyrobit tvaroh
K výrobě tvarohu můžeme použít mléko od farmáře nebo zakoupit čerstvé mléko, které nebylo ošetřeno UHT pasterací.
- U tvarohu je lepší použít pasterované mléko. Zahřejeme ho tedy na 65 °C.
- Následně můžeme nechat mléko samovolně kysnout v pokojové teplotě nebo mu pomůžeme přidáním koupeného tvarohu, syrovátky z předchozí výroby tvarohu, tvrdé chlebové kůrky či naočkováním kulturou. Tak učiníme, když má mléko teplotu okolo 25 °C.
- Mléko necháme v pokojové teplotě přes noc. Druhý den by mělo mít konzistenci hustého pudinku.
- Tuto hmotu je třeba nechat vykapat. Můžeme vyložit cedník látkovou utěrkou, a nechat tvaroh vykapávat v něm, nebo svážeme rohy a utěrku zavěsíme.
- Jak dlouho bude tvaroh odkapávat, to záleží na tom, jakou konzistenci chceme mít. Pokud chceme tvrdý tvaroh, je třeba ho ještě zatížit a nechat dál vykapávat.
- Tvaroh přendáme do krabičky a uskladníme v lednici. Zbylou syrovátku můžeme v kuchyni dál zpracovávat.
Domácí tvaroh má trvanlivost zhruba 5 dní a pokud se nestihne zpracovat samotný, lze z něj vyrobit sýr, hodí se také do pomazánek i na pečení, nebo z něj můžeme připravit zmrzlinu, kterou ocení hlavně děti.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře