Jak upražit pampeliškové kořeny na chutnou kávu? Vyzkoušejte to s námi
Pampelišková káva je považována za velmi zdravý nápoj, který neobsahuje kofein a má pro nás mnoho zdravotních benefitů. Připravit pampeliškovou kávu - to není nic složitého. Představíme vám jednoduchý postup.
Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená dobře očištěné a vylouhované kořeny, které následně upražíme a nakonec umeleme. Vyrýváme větší kořeny brzy na jaře před květem nebo na podzim po odkvětu. Kořeny důkladně omyjeme, můžeme i oloupat, nakrájíme je na kolečka a máčíme v čisté vodě asi 12 hodin, abychom je zbavili hořkosti, vodu 2–3krát vyměníme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pražit pampeliškový kořen
Je to snadné a zvládne to každý.
- Kolečka kořenů rozložíme na plech a pražíme v troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 15–20 minut.
- Kolečka občas promícháme, aby se pražila rovnoměrně. Pozor na připálení.
- Pražené zchladlé kořeny uzavřeme do sklenice nebo dózy a uložíme v temnu. Doporučuje se k nim přidat oblíbené „sladké“ koření (např. vanilku, kardamom, skořici).
- Menší množství kořenů můžeme pražit i na pánvi při střední teplotě. Kořeny často mícháme.
Kávu pak meleme v mixéru nebo kávomlýnku a připravujeme jako klasickou kávu - to znamená, že ji zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli ustát. Stejně jako do klasické kávy do ní můžeme přidat mléko (i rostlinné) nebo ji přisladit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 5 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 17 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Komentáře