Jak uvařit boloňskou omáčku. Podáváme ji s těstovinami a na talíři sypeme parmezánem
Slavná boloňská omáčka je další italskou specialitou, kterou si určitě po prvním ochutnání zamilujete. Připravuje se v mnoha verzích. Důležitou surovinou pro její přípravu jsou rajčata a nejlépe nám bude chutnat, když ji při podávání posypeme jemně nastrouhaným parmezánem.
Boloňská omáčka se podává obvykle s těstovinami, ale záleží už na vás, pro který druh těstovin se rozhodnete. Určitě bude dobře chutnat i se špagetami. A pokud vám část husté omáčky zůstane na další jídlo, můžete ji pro změnu použít k plnění tortill.
Různé varianty boloňské omáčky
Tento typ omáčky se v každé rodině připravuje trochu jinak. Je na nás, jaké použijeme maso (hovězí, vepřové, kuřecí), a na své si přijdou i vegetariáni. Omáčka totiž velmi dobře chutná i např. se sojovým granulátem. Na vaření omáčky potřebujeme dostatek času, aby získala tu správnou chuť. Stejně tak je důležité i mírné přislazení a kdo chce, přidá červené víno.
Jak uvařit boloňskou omáčku
Vybrali jsme pro vás oblíbený recept na boloňskou omáčku. Přesný rozpis surovin je u videa (viz níže).
- Na omáčku budete potřebovat mleté hovězí maso, červené víno a drcená nebo krájená konzervovaná rajčata. Dále česnek, cibuli, mrkev, petrželovou nať a řapík celeru.
- A jak se omáčka vaří? Nejprve na olivovém oleji při mírné teplotě krátce opečeme prolisovaný česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
- Zvýšíme teplotu a přidáme mleté hovězí maso. Za stálého míchání osmahneme dohněda.
- Přidáme červené víno a necháme odpařit.
- Dále přidáme hovězí vývar, rajčata, trošku cukru a nakrájenou petrželku.
- Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a pozvolna vaříme až do změknutí masa cca 90 minut.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Při podávání klademe omáčku naběračkou na talíř, doprostřed připravených těstovin. Posypeme strouhaným parmezánem a ozdobíme snítkou čerstvé petrželky nebo voňavé bazalky.
Lákají vás i další italské speciality? Podívejte se do našeho receptáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Komentáře