Jak připravit levandulový sirup? Výborně se hodí na výrobu domácí limonády s vůní léta
Rozkvetlé levandule zdobí v létě nejednu zahradu. Milují ji motýli, včely a velký užitek z ní máme také my. Vyzkoušeli jste již levandulový sirup? Má aromatickou vůni i chuť a připravíme z něj výbornou letní limonádu, která zažene veškerý stres.
Vůně levandule k létu neodmyslitelně patří. Sušenými květy můžeme plnit voňavé polštářky na lepší spánek a nálev z květů nám poslouží jako repelent proti hmyzu. Věděli jste však, že z levandule můžeme mít užitek i v kuchyni? Levandule je vhodná nejen jako ozdoba dezertů, ale snadno z ní připravíme aromatický sirup nádherné barvy a vůně, který využijeme na přípravu limonády nebo k dochucení čajů a koktejlů. A věřte, že jeden šálek nebo sklenička zaručí skvělou náladu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na výrobu levandulového sirupu
Levandulovou vůni, chuť a barvu získáme luhováním levandulových květů, které sbíráme nejlépe ze zahrady co nejdále od silnice. Pro výraznější aroma používáme levandulové květy čerstvé a v plném květu. Do domácích sirupů patří také citrony, které kupujeme v bio kvalitě kvůli možnému chemickému ošetření slupky. Požadované konzistence docílíme svařením výluhu s cukrem, ten sirup zahustí a konzervuje.
Na 1,7 litru levandulového sirupu potřebujeme: 100 g čerstvých levandulových výhonů i s květem, 40 g sušených levandulových květů, 1 litr převařené vody, 2 celé skořice na zvýraznění chuti, 2 citrony, 2 limetky a 1 kg cukru.
- Do velkého hrnce vložíme květy levandule, skořici a na plátky nakrájené a omyté citrusy.
- Zalijeme 1 litrem převařené vychladlé vody.
- Necháme luhovat 24 hodin.
- Nálev scedíme přes plátno a svaříme s cukrem po dobu 15-20 minut.
- Přelejeme do čistých uzavíratelných sklenic a uchováváme v chladničce.
Levandulový sirup podle video-návodu
V závěru článku přinášíme podrobný video-návod, jak si připravit domácí sirup s vůní levandule, meduňky a máty. Sirup výborně chutná a vykouzlíme z něj během letních dnů osvěžující limonády. V zimě jím naopak dochutíme bylinkové čaje.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Studené nápoje bez alkoholu i s ním v létě osvěží
Královna levandule: Kdy ji sbírat, jak ji správně sušit a jak z ní upéct tento voňavý citronový moučník s polevou
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Komentáře