Jak připravit kuře na paprice. Oblíbená omáčka se podává s knedlíkem nebo těstovinami
Kuře na paprice se řadí mezi nejoblíbenější jídla naší tradiční kuchyně. Jedná se vlastně o smetanovou omáčku, ochucenou sladkou paprikou (kořením), s kousky kuřecího masa.
Dříve se používalo slepičí maso, dnes dáváme přednost kuřecímu. Kdo chce, může použít i jiné maso např. králičí nebo vepřové. Podle receptu Expres kuře na paprice použijeme kuřecí stehýnka, do kterých vetřeme sladkou papriku a sůl.
Jak uvařit kuře na paprice
Postup oblíbené omáčky zvládnou i začátečníci:
- Kuřecí stehna vložíme do většího hrnce, kde jsme už na oleji osmažili nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme sladkou papriku (koření), s tou nešetříme, protože dává omáčce tu správnou chuť. Nesmíme ji připálit, protože by zhořkla.
- Vše zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené, ochutíme solí a pepřem (případně ještě masoxem a česnekem podle receptu na Expres kuře na paprice).
- Vaříme do změknutí masa na mírném ohni. Pak maso vyjmeme, obereme a vložíme až do hotové omáčky.
- Vývar zahustíme (hladkou moukou rozmíchanou ve vodě), případně ještě rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a zjemníme sladkou smetanou.
- Do omáčky vložíme maso a máme hotovo. Můžeme podávat s knedlíkem nebo s jinou přílohou.
Kuře na paprice z tlakového hrnce
Na omáčku podle našeho video-receptu potřebujete půlku kuřete, 1 cibuli, 1 kelímek zakysané smetany, hladkou mouku, 2 lžíce oleje, sladkou papriku (koření), sůl a mletý pepř.
- Nejprve nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji v tlakovém hrnci.
- Poté zaprášíme paprikou, promícháme, přidáme osolené kuře a zalijeme horkou vodou. Maso musí být ponořené.
- V tlakovém hrnci vaříme 45 minut.
- Jakmile hrnec otevřeme, vytáhneme maso a do hrnku odebereme trochu šťávy na zahuštění. Šťávu necháme prochladnout. Maso obereme z kostí a nakrájíme na kousky. Do vychladnuté odebrané šťávy přidáme smetanu (stačí i mléko) a lžíci hladké mouky, poté dohladka promícháme.
- Za stálého míchání vlijeme obsah hrnku do ostatní šťávy v hrnci a omáčku ještě 20 minut zvolna povaříme. Krátce před koncem do omáčky vrátíme maso a společně ještě provaříme.
- Podáváme obvykle s knedlíkem nebo těstovinami. Jako přílohu ale můžete použít i noky nebo rýži.
A pokud vás zajímá, jak uvařit skvělou svíčkovou omáčku, podívejte se do dalšího článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 18 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 20 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset otázek a odpovědí na téma svíčková omáčka: Co potřebujete vědět, aby byla jako od babičky
Jak na to, aby měly domácí houskové knedlíky pěkný povrch a nepraskaly. Stačí použít jednoduchou radu
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Komentáře