Houbový prášek je výborný k dochucování pokrmů. Poradíme, jak ho snadno připravit a uchovat
Houbový prášek ze sušených hub dá výbornou a nezaměnitelnou chuť oblíbeným jídlům, nejen polévkám a omáčkám. Ocení ho často i ti, kteří jinak houby nemají rádi. Vyzkoušet ho můžete podle jednoduchého návodu.
Houbový prášek připravujeme především z hřibovitých hub, zvlášť chutný je z pravých hříbků. Není jich potřeba mnoho, protože chuť houbového prášku je velmi intenzivní a výrazná, a stačí ho do jídel přidávat jen malé množství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sušené hřibovité houby
Sušené houby uchováváme celé ve sklenicích se šroubovacím uzávěrem. Máme je vždy označené - tzn. popsané jejich názvem (o jaké houby se jedná), ke kterému připíšeme i rok jejich uložení. Hřibovité houby (ale i jiné) se velmi dobře hodí na přípravu mixovaného prášku, který slouží k ochucování.
Jak připravit houbový prášek
Jeho příprava je snadná:
- Velmi dobře usušené kvalitní houby (musí šustit) rozmixujeme na jemný prášek.
- Uložíme ho do vymytých a v troubě vypařených, poté dobře vysušených malých skleniček (např. od dětské výživy) se šroubovacím uzávěrem.
- Takto zpracované houby mají sice velmi malý objem (nezaberou mnoho místa), ale chuť je výrazná.
- Prášek je trvanlivý, ale pokud se obáváme, že by u nás přijímal vlhkost, připravujeme ho po menších dávkách. Raději si pak během zimy přesušíme houby v sušených plátcích a připravíme si houbový prášek opakovaně.
Houbový prášek dodá výbornou chuť polévkám a omáčkám. Můžeme ho přidávat do karbanátků a zapékaných jídel, dodá jim velice dobrou chuť a vůni.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 5 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 17 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře