Jak vykuchat králíka? Poradíme vám krok za krokem
Staženého králíka je potřeba vykuchat. V následujícím článku si projdeme krok za krokem jednotlivé úkony tak, aby se vše povedlo. Byla by škoda znehodnotit takové kvalitní maso, proto se začtěte níže a nechte se vést našimi radami.
Králičí maso je mírně nasládlé, bledě růžové a jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu a obsahuje větší množství bílkovin. Pro svoji lehkou stravitelnost se doporučuje pro děti i na dietní stravování. Vyznačuje se krátkou dobou potřebnou k jeho přípravě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vykuchat králíka krok za krokem
Z králičích vnitřností použijeme srdce, plíce, játra a ledvinky. Níže se dozvíte, jak se k nim dostat.
- Staženého králíka si otočíme břichem k sobě a nařízneme břišní tkáň před konečníkem. Vedeme řez dolů ke konci prsní kosti.
- Jakmile řez dokončíme, vyhřeznou střeva a další vnitřnosti, které ale zůstanou viset a nevypadnou ven.
- Vezmeme králíka za kýty a pohybem vzad proti pánevní kosti uvolníme stydkou kost. Nařízneme z obou stran ocas, který jsme si tam při stahování nechali. Oddělíme ho od ocasních obratlů.
- Táhneme za ocas a postupně odřezáváme střevo, včetně jeho obsahu, a navazující močový měchýř.
- Odřízneme zbylá střeva a žaludek.
- Odřízneme játra, zde musíme být opatrní, abychom nepoškodili žluč. Tu vyřízneme a vyhodíme. Játra si dáme stranou.
- Vyjmeme srdce i plíce a dáme stranou.
- Uvnitř trupu zůstaly ještě ledviny, které můžeme také vyjmout.
- Nakonec očistíme králíka od dýchacích a trávicích trubic, které vedly od hlavy, a máme hotovo.
- Králíka odřízneme v hlezenním kloubu za patní kostí a omyjeme ve studené vodě.
- Necháme do druhého dne odpočinout v lednici, aby se maso tzv. vydýchalo, potom můžeme dál zpracovávat.
Teď už nezbývá nic jiného, než si vybrat nějaký zajímavý recept a připravit si chutný oběd. Co takhle vyzkoušet tohoto bezkonkurenčního králíka? Přejeme dobrou chuť!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře