Oblíbené provensálské koření si můžeme připravit i sami. Poradíme, co je jeho součástí a jak si poradit se sušením
Bylinky, které jsou součástí provensálského koření, si můžeme vypěstovat a namíchat i sami. Čerstvé se mohou stát součástí marinád, ochutit maso i zeleninu. Vůně koření je příjemná a uplatnění v kuchyni široké.
Jejich název se odvozuje od oblasti Provence ve Francii, kde tyto byliny běžně rostou a jsou důležitou součástí tamější kuchyně. Pro ty, kdo dávají přednost doma pěstovaným a sušeným bylinám, přinášíme jednoduchý návod.
Do jakých pokrmů se koření hodí nejvíce
Provensálské koření bývá součástí marinád ke grilování masa. Také se jím výborně ochutí dušená zelenina, ryby, omáčky, těstoviny, rajčatové pokrmy, sýry, pečivo, dresinky apod. Skvěle se hodí do mnoha pokrmů středomořské kuchyně.
Jaké má směs složení
Počet druhů bylin v této směsi bývá často 5–7. Základní a povinná pětka se skládá z rozmarýnu, tymiánu, bazalky, oregana a saturejky. Přidat můžeme šalvěj, estragon, hladkolistou petržel, majoránku, levanduli. Přesný poměr ani kombinace bylin nejsou pevně dané, záleží na citu, čichu a chuti.
Jak koření připravit
Bylinky jemně nasekáme a sušíme rozložené v nízké vrstvě v sušičce potravin nebo v troubě s ventilátorem. Důležitá je mírná teplota a proudící vzduch. Byliny občas promícháme. Zcela suchou směs uzavřeme do dobře těsnících obalů a skladujeme v suchu a temnu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 2 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
V troubě upečené bramboráky s čerstvými bylinkami jsou jednoduché, za chvíli hotové a skoro bez tuku
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Byliny v kuchyni: V únoru můžeme zasít šalvěj, mátu, majoránku i tymián. Stačí nám i balkon nebo obyčejný okenní parapet
Komentáře