V římském hrnci skvěle upečete maso, brambory i zeleninu bez tuku. Poradíme, jak s ním zacházet
Římský hrnec je starý vynález. Jeho název napovídá, že pochází z jižní Evropy. Je vyrobený z pálené hlíny terakotové barvy, skládá se z pečící nádoby a víka. Nádoba může být glazovaná. Představuje jeden ze způsobů zdravého vaření – bez přidaného tuku a vody, jídlo se peče a dusí ve vlastní šťávě.
Hrnec je určený k pečení a zapékání masa, brambor a zeleniny. Teplota uvnitř je rovnoměrně rozložená, takže výsledný pokrm je propečený a maso si uchová šťávu.
Jak hrnec připravíme
Hrnec i víko namočíte do vody, nebo do nich nalijete vodu a necháte půl hodiny, aby ji nasály. Vodu vylijete. Pak do hrnce vložíte připravenou potravinu pouze osolenou a okořeněnou.
Co v něm připravujeme
Je ideální na pokrmy z jednoho pekáče, můžete v něm péct zeleninu, brambory i maso najednou. Skvěle v něm upečete chléb, vepřové koleno, hovězí pečeni i drůbež. Maso nebude vysušené. Pokrm nepodlévejte ani nemastěte. Uzavřete víkem.
Jak pečeme v římském hrnci
Naplněný a zakrytý hrnec vkládáte do studené trouby. Trouba může být plynová, elektrická i mikrovlnná. Teplotu postupně zvyšujete. Mně se osvědčilo zvyšovat teplotu po 50 °C každou čtvrthodinu až do běžné teploty potřebné k pečení. Během pečení hrnec neotvíráte a pokrm nemícháte. Ke konci pečení lze víko sundat a maso dopéct dočervena. Pečení v římském hrnci trvá o trochu déle než v běžném pekáči, ale kuchaři oceňují plnou a šťavnatou chuť pečeně.
Jak servírujeme
Římský hrnec je krásný, takže ho můžete položit na ohnivzdornou podložku (ne studenou) rovnou na stůl a servírovat z něho. Používejte neostré pomůcky.
Na co dát pozor
Hrnec je křehký, pozor dejte na nárazy a na vodu do rozpáleného hrnce, mohl by prasknout a tím se znehodnotit. Křehkostí je podobný výrobkům z varného skla.
Údržba římského hrnce
Hrnec můžete odmočit a umýt teplou vodou bez saponátu, můžete do ní přidat citronovou šťávu na odmaštění i odstranění případného pachu. Nepoužívejte drátěnku ani nedrhněte. Stačí houbička nebo hadřík. U připečené potraviny nechte odmočit delší dobu se lžičkou sody. Glazovanou nádobu můžete mýt saponátem. Římský hrnec se nehodí k mytí v myčce.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 18 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 22 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Komentáře