Rukola se snadno pěstuje na záhoně nebo v truhlíku. Nenáročná rostlina má příjemně štiplavou chuť a je velmi úrodná
Rukola (roketa) je skvělá zelenina, která se snadno pěstuje a přináší spolehlivou úrodu. Má mírně štiplavou chuť, konzumujeme ji především čerstvou. Její ozdobně vykrojené lístky příjemně doplňují chutné saláty.
Mohlo by vás zajímat
Zeleninové saláty s rukolou
Lístky rukoly si jednoduše položíme na talíř vedle namazaného krajíce a přikusujeme je. Není potřeba žádná složitá příprava. Výborné budou, když je nakrájíme nadrobno a zdobíme jimi obložené chlebíčky a pečivo s pomazánkou, nebo je do pomazánky rovnou zamícháme. Jsou skvělé do zeleninových salátů. Dobře se hodí k rajčatům a ředkvičkám. Výborná je kombinace se sýry (např. mozzarella).
Bramborové a těstovinové saláty
Využití rukoly je rozmanité, je vhodná i do bramborových a těstovinových salátů. Záleží na nás, jestli přidáme listy celé (jsou krásně vykrojené a působí ozdobně), nebo je nakrájíme na menší části. Rukola dobře chutná i k vaječným pokrmům, můžeme ji použít k ozdobení vaječné omelety.
Gnocchi, pizza nebo těstoviny
Rukolou zdobíme různé dobroty, určené k zapékání. Lze ji přidat před zapečením, ale výborná bude čerstvá, položená na již hotový pokrm - např. dáme několik svěžích listů na upečenou pizzu (podobně jako bychom dali bazalku). Další skvělou možností je pesto z rukoly, které přimícháme k těstovinám a posypeme sýrem.
Polévky, hermelín či kuře
Mladé lístky rukoly, pokud nám vyhovuje jejich chuť, doplňujeme po libosti do různých jídel. Můžeme vyzkoušet polévku nebo grilovaný hermelín, který při podávání bohatě rukolou ozdobíme. Další možností je kuře, plněné sýrem a touto zeleninou. Rukola je vhodná do rizot a dobře chutná s masovými pokrmy.
Při sklizni se snažíme nepoškodit vnitřní srdíčko rostliny, budou pak znovu růst další listy. Jakmile začne rostlina vyrážet do květu, ztrácí příjemnou chuť a hořkne. Nejlepší je opakovaný výsev semen osvědčené odrůdy, abychom měli znovu k dispozici chutné listy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 1 hodinou
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 8 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 22 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 23 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno 1. 5. 2024 14:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak použít rýmovník, aby nás zbavil nachlazení a rýmy? Připravte si čaj, sirup či mast, nebo k němu jen přivoňte
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Komentáře