7 receptů na čočkovou polévku: Výtečné luštěninové polévky zvládnete snadno, rychle a levně
Čočkovou polévku uvaříme rychle a jednoduše, zasytíme s ní hlad a navíc si skvěle pochutnáme. Přestože je vždy základem čočka, existuje mnoho variant této luštěninové polévky. Liší se dalšími ingrediencemi včetně koření a dalších přísad, které ovlivňují chuť uvařené polévky.
K čočkové polévce se výborně hodí čerstvé pečivo a tak ji můžeme připravit jako jednoduchý oběd. Záleží na nás, jak hustou polévku uvaříme a tím určíme její vydatnost. Přidáním brambor, zeleniny a uzenin se stává polévka ještě výživnější.
- Čočková polévka
- Čočková polévka s párkem
- Čočková polévka podle mojí babičky
- Čočková polévka s klobásou a bramborami
- Domácí čočková polévka
- Čočková polévka s pohankou (falešná zabíjačková)
- Čočkovo-kroupová polévka s houbami
1. místo
Oblíbenou čočkovou polévku podle prvního receptu připravíme ze světlé jíšky, ke které na závěr přidáme mletou papriku a pepř. Spolu s čočkou a nakrájenou uzeninou polévku dovaříme, dochutíme česnekem a brzy můžeme podávat na stůl.
2. místo
Sytá čočková polévka krásně voní gulášovým kořením. Jsou v ní nakrájené brambory, rajčata a mletá paprika, proto připomíná guláš. Do uvařené polévky na závěr přidáme kousky párků a na talířích ji dozdobíme nadrobno nakrájenou natí.
3. místo
Další varianta čočkové polévky obsahuje nakrájenou mrkev, petržel a brambory. Ke konci vaření do ní vmícháme syrové vajíčko a zajímavou chuť získáme, pokud polévku navíc okyselíme octem. Hotová polévka velmi rychle zmizí z hrnce.
4. místo
Vydatnou čočkovou polévku lze použít i jako hlavní chod. Díky bramborům, nakrájené klobáse a párečkům je velmi sytá, a co teprve když ji budeme jíst společně s pečivem. Polévka je klasicky ochucená majoránkou a navíc méně obvyklou plnotučnou hořčicí.
5. místo
Polévka z čočky, cibule, brambor a párku je tentokrát zahuštěná jíškou osmaženou na sádle, díky čemuž získává specifickou chuť. Ale nebojte, pokud máte jen olej, bude to také dobrota. Chutná polévka vás zasytí a zahřeje v chladných dnech, přitom dodá tělu potřebnou energii i pro náročnou práci.
6. místo
Zdravá polévka z čočky a pohanky, ochucená majoránkou, bobkovým listem a česnekem, vytváří chuťovou kombinaci surovin, které se k sobě výtečně hodí. Na talíři dozdobíme polévku vejcem uvařeným na hniličku, opečenými kolečky párků a snítky petrželky.
7. místo
Čočková polévka doplněná o kroupy je další vydatnou variantou zdravé luštěninové polévky, kterou si můžete udělat i jako lehký oběd. Navíc obsahuje houby, celer, petržel a mrkev, díky čemuž získává opět trochu jinou chuť.
K čočkové polévce se výborně hodí čerstvý chléb. Upečte si ho podle našeho názorného video-receptu a skvěle si pochutnáte.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Jak nejlépe použít sádlo, které se vypeklo z husy nebo kachny? Máme několik možností, inspiraci najdeme v radách našich babiček
Komentáře