Byliny v kuchyni: Levandule provoní bábovku, naložené maso i salát. A ještě vám zvedne náladu!
18. 7. 2021 Vaření
Voňavá rostlina s modrofialovými kvítky krásně vypadá, omamně voní, má mnoho pozitivních zdravotních účinků a ještě se uplatní v kuchyni. Pokud jste dosud znali levanduli jen jako okrasu na záhoně, ve váze, nebo ve vonném pytlíčku, seznamte se s parádní kuchyňskou surovinou!
Okénko do historie
Levandule lékařská patří mezi aromatické a léčivé rostliny z čeledi hluchavkovitých. Jak píše Renata Herber v knize Babiččiny bylinky, levandule je teplomilný vytrvalý asi 30-60 cm vysoký polokeř s drobnými úzkými plstnatými listy šedavě zelené barvy a s modrofialovými kvítky. Rostlina pochází ze Středomoří, Blízkého východu a Indie a její historie sahá až do doby před 2 500 lety. Nejstarší záznamy o používání levandule pocházejí podle webu Healthline.com ze starověkého Egypta, kde se levandulový olej aplikoval v procesu mumifikace. V pozdějších dobách se levandule stala přísadou do koupele v několika oblastech, včetně Persie, starověkého Řecka a Říma. Ostatně, samotný název rostliny pochází z latinského slova „lavare“, což doslova znamená „umývat“.
Mohlo by vás zajímat
Kvítky pro zdraví
Od starověku se levandule používá k očistě těla i duše. Staří Egypťané ji prohlásili za královnu bylin a levanduli po staletí využívali léčitelé, lékaři i šamani napříč světadíly proti splínu a úzkosti, k mírnění žaludečních potíží, při nespavosti i normalizaci krevního tlaku. Podle knihy Léčivé rostliny od Petra a Ingrid Schonfelderových, květ levandule obsahuje účinné třísloviny a silice, které skutečně mají zklidňující efekt. A to jak na nervovou a trávicí soustavu, tak třeba i na svaly. Levandule mírní úzkosti, podráždění žaludku i svalové křeče, pomáhá ženám při premenstruačním syndromu a je skvělá i na pleť. Podle druhu obtíží se modrofialové kvítky používají buď zevně, ve formě koupelí či aromaterapie, nebo vnitřně, ve formě limonád, čajů a různých odvarů. A to pořád není všechno. Tahle všestranná rostlina mé též celou řadu překvapivých kulinárních využití ve sladkých i slaných pokrmech.
Mohlo by vás zajímat
Jak chutná a jak se používá
Podle portálu Masterclass.com je prvotní smyslový dojem z levandule ostrá květinová chuť a vůně s jemnými tóny bylin, zemitosti a máty. Různé odrůdy pak mohou mít další podtóny ovoce, kouře a dřeva, což z této bylinky činí skutečně komplexní kulinářskou surovinu. Použít se dají všechny části rostliny: pupen, stonek, květy i lístky, ale nejpoužívanější jsou právě drobné modrofialové kvítky. Levanduli můžete zkusit použít v mnoha sladkých i slaných jídlech, ale vzhledem k tomu, že je silně aromatická, raději s ní, podobně jako například s květy růží a růžovou vodou, šetřete. Navíc, sušením se chuť levandule zesiluje, a pokud byste to při dávkování přehnali, mohli byste mít pocit, že jíte parfém.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvé i sušené květy krásně ozdobí ovocný i zeleninový salát, chuť levandule se dobře kombinuje s bylinkami, jako jsou oregano, rozmarýn, tymián, šalvěj nebo saturejka. Francouzská levandule je často součástí bylinné směsi Provensálské koření, která těží z její jemné květinové chuti. Levanduli lze zpravidla použít podobně jako čerstvý rozmarýn, například v receptech na marinády na maso a pečené chleby. Skvělá je ale také v bábovce, sněhových pusinkách nebo v pudinku. Použijte vždy klasický recept, který pouze vylepšíte trochou sušených nebo čerstvých levandulových kvítků. Jak pro Toprecepty.cz doplňuje Helena Neumannová, zakladatelka a majitelka Levandulového údolí v Chodouni, levandule najde uplatnění také v oleji, cukru, soli nebo marmeládách a sušenkách. Levandulový cukr si vyrobíte stejně jednoduše jako třeba vanilkový. Zkrátka smícháte sušené levandulové květy s krupicovým cukrem a necháte působit. Takto provoněný cukr se hodí do letních nápojů, k oslazení čaje, nebo jako aromatická přísada při pečení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit čočku nakyselo. Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času
Čočku nakyselo podáváme s vařeným vajíčkem nebo s volskými oky. Přidáme k ní kyselou okurku. Kdo chce, doplní čočku opečenou uzeninou. Jak vařit… Číst více
Jak připravit novoroční koleno? Je to téměř bezpracný a přitom tak chutný oběd
Většina z nás na Silvestra ponocuje a tím pádem později vstává. Někteří, v tom lepším případě, jen s bolestí hlavy. Komu by se ale pak chtělo vařit?… Číst více
Zemanův hradní šéfkuchař: Prezident miluje šunku s křenem a „nemusí“ žemlovku. Na novoroční oběd bude mít tyto tři chody
Tradice velí na Nový rok poobědvat čočku.… Číst více
Jak uvařit čočku na kyselo? Pět základních rad, jak správně postupovat
Čočka se vařila na Nový rok především proto, že svým tvarem připomínala peníze, byla snadno dostupná a její příprava jednoduchá. Nejčastěji se podává… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné
Jak připravit levandulový sirup? Výborně se hodí na výrobu domácí limonády s vůní léta
Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19