Domácí švestková nutella: Zdravější, levnější a chutnější než originál
29. 8. 2022 Vaření
Milujete nutellu? Co ji trochu obměnit a připravit si trochu jinou verzi s pozdravem konce léta, se švestkami. Toto ovoce je skvělé na spoustu způsobů, tak proč ho nevyužít právě takhle. Máme tipy k přípravě švestkové nutelly.
Jak ještě využít švestky
Švestky jsou dobrou zásobárnou vlákniny, vitaminu E, dále také minerálních látek vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku. Pokud používáte v receptech sušené švestky (ideálně domácí nebo nesířené), často se dávají namočit přes noc do vody. Vodu pak nevylévejte, ale vypijte ji. Nezbavujte se ani pecek. Důkladně je omyjte a nechte vyschnout. Dobře usušené pecky nandejte do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijte. Tímto polštářkem si pak po nahřátí (na chvilku do mírně rozehřáté trouby cca. 80 °C) můžete prohřívat záda, hodí se ale i u břišních kolik u miminek. Pohodu si ale můžete také vytvořit u misky se švestkovou nutellou.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na přípravu švestkové nutelly
Kromě zralých vypeckovaných švestek je to v základní verzi především cukr a kakao. Při přípravě se ale dá poměrně dobře experimentovat. Pro lepší chuť můžete vyměnit bílý cukr za třtinový. Kromě kakaa využít i čokoládu, ideálně alespoň 60%. Lahodné aroma přinese také vanilková extrakt a vůni dodá pár kapek rumu. Švestky se báječně hodí dohromady se skořicí. Můžete vyzkoušet i malé množství skořice, jen tak pro vůni.
Náš tip: Ze švestek si můžete připravit i pečená švestková povidla. Při přípravě postupujte podle tohoto receptu:
Jak připravit švestkovou nutellu
Při přípravě můžete postupovat podle tohoto receptu na švestkovou nutellu. Švestky budete vařit, po vychladnutí umixujete a spojíte s dalšími ingrediencemi. Nakonec vše přesunete do misky a necháte den rozležet v ledničce. A co s hotovou švestkovou nutellou? V této podobě vám v lednici vydrží pár dnů. Můžete si ji hned přidat na müsli, palačinky, lívance, ale také si připravit vynikající rohlíčky právě s touto švestkovou nutellou.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak uchovávat švestkovou nutellu
Pokud budete připravovat větší množství, můžete nutellu zavařit. Přesuňte směs do důkladně čistých teplých skleniček (vhodnější jsou ty menší) a sterilujte 15 minut při 80 °C. Skladujte v chladu a temnu.
Zdroje informací:
http://domowefrykasy.blogspot.com/2013/09/sliwkowa-nutella.html
https://www.youtube.com/watch?v=q_UgL41Xsco
https://www.vitalia.cz/clanky/svestky-pro-zdravi-vcetne-pecek/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda?… Číst více
Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně… Číst více
Jak se dělá muzika: Staročeský pokrm byl sladkou tečkou po štědrovečerní večeři
Kde se vzal název muzika? To nikdo neví. Možná se jí tak říká proto, že jíst takový pokrm bylo jako poslouchat hudbu. V jiných oblastech se muzice… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o… Číst více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Chcete vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ale… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem… Číst více
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí nutellu? Báječně chutná z jablek, avokáda a oříšků
Jak připravit domácí tvaroh? Poradíme s postupem, který není nikterak složitý
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19