Co s nespotřebovanou cibulí: Trvanlivost prodlouží máslo, alobal i speciální balení. Cibuli lze také bez obav zamrazit
17. 10. 2022 Vaření
Cibule je zeleninou, kterou potřebujete mít neustále po ruce. Někdy ale její množství neodhadnete a zbude. Jak s ní naložit? Zjistěte, co provést s nespotřebovanou cibulí a jak ji uchovat na delší dobu.
Co jste nevěděli o cibuli
Cibule skvělá zelenina, kterou oceníte nejen v jídle, ale také na podzim v době různých nachlazení. Už v prvním století řecký lékař Dioscorides upozorňoval na možnosti cibule. Před olympijskými soutěžemi se řečtí atleti posilovali konzumací kil cibule a k tomu popíjeli cibulovou šťávu. Cibule je původem ze Střední Asie a pěstuje se přes 5 000 let. Předkové ale objevili a začali jíst divokou cibuli už dříve. Tato cibule byla velmi ceněná jako syrová, vařená i sušená. Kromě toho se dala dobře skladovat. Cibule je bohatá na živiny, jako je vitamín C, obsahuje i další antioxidanty. Nechybí kyselina listová, dále vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak draslík, vápník a hořčík. Má pouze 43 kalorií na 100 gramů.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho vydrží cibule v lednici
Cibuli můžete konzumovat syrovou, vařenou, smaženou, můžete ji i naložit. Pro skladování je třeba, aby byla cibule čistá a bez otlačenin, klíčků. To by pak vedlo k poničení této zeleniny. Také tenká slupka a poškozená slupka omezují životnost skladované cibule. Cibuli skladujte pokud možno vcelku. Slupku odstraňte ji až před zpracováním.
Pokud vám cibule při zpracovávání zbude a budete ji chtít rozpůlenou uložit, můžete ji dát do uzavíratelné nádoby a do ledničky. Aby déle vydržela, potřete místo řezu máslem. Můžete ji zabalit i do alobalu. V lednici v dobře uzavřené nádobě, aby nešířila pachy, může vydržet až 10 dnů. Trvanlivost prodlouží, když ji zablíte do speciálního povoskovaného obalu.
Jak mrazit cibuli
Dá se cibule mrazit? Ano, s cibulí můžete i do mrazáku. Využívá se nejčastěji v krájené podobě. V mrazáku totiž mění konzistenci a měkne. Po vyndání z mrazáku ji nemusíte rozmrazovat, ale můžete ji hned použít. Také v tomto případě ji důkladně zabalte. V mrazáku může vydržet asi půl roku.
Náš tip: Připravte si z cibule vynikající cibulové kroužky podle našeho videoreceptu.
Jak zkaramelizovat cibuli
Další možností je také zkaramelizování cibule. Na malém množství pomalu restujte nakrájenou cibuli tak dlouho, dokud nezíská zlatavou barvu. Její chuť pak bude krásně nasládlá. Může to trvat zhruba 20 minut. Zkaramelizovaná cibule v lednici vydrží až měsíc v dobře uzavíratelné nádobě. Pak ji můžete využít do pomazánek, na pizzu, do polévek.
Zdroje informací:
https://insteading.com
https://www.nzip.cz
https://www.allrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Vykostit kuře dá trochu práce, ale pak z něj můžeme upéct výbornou roládu s křupavou kůží. Názorné video poradí, jak na to
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8… Číst více
Už jste slyšeli o Babyccinu? To musíte s dětmi vyzkoušet. Poradíme, jak jim tuto dobrotu připravit doma
Usrkávání černého horkého nápoje s hořkou chutí a mlékem, cukrem či jen tak, je ranní rutinou mnoha z nás. Děti jsou naše věrné kopie a dělají vše,… Číst více
Snídaně, svačinky a dezerty, které mohou i ti nejmenší. Představujeme recepty sice sladké, ale bez cukru
Většina receptů má jako základ tři ingredience: banán, mouku, vejce. Není tedy nutné mít plnou spíž, a přesto se dají kouzlit barevné a veselé… Číst více
Jak vytvořit domácí plastelínu pro děti? Suroviny najdete ve vlastní kuchyni
Jak udělat domácí plastelínu v kuchyni? Děti se učí napodobováním a jsou to naše nejvěrnější zrcadla. Pokud rodiče něco stále dělají v kuchyni,… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Polévka složitého názvu kotosoupa avgolemono je… Číst více
Zvířátka z banánů pro nejmenší strávníky: Naše video vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým
Banán je v dětském jídelníčku velmi populární ovoce. Děti s ním začínají již v kojeneckém období a často se jím nahrazuje cukr v moučnících i… Číst více
Co dobrého připravit dětem? Nepečený cheesecake s čerstvým ovocem je to pravé
Nepečený cheesecake mezi dalšími nepečenými dezerty a dobrotami jednoznačně vyniká. Vypadá luxusně a přitom si na jeho přípravu mohou bez obav… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Na líbání to není, ale proti nachlazení? Zázrak! Toto je 10 překvapivých vlastností cibule
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19