Cukrář Josef Maršálek radí, jak na domácí pařížskou šlehačku: Díky jedné ingredienci skvěle drží tvar a chutná božsky
16. 4. 2023 Tipy a triky
Další díl pořadu Buchty po ránu nabídl hned tři recepty na skvělé dorty. Josef Maršálek také ukázal, jak si doma můžeme jednoduše vyrobit naprosto fantastickou pařížskou šlehačku, neodmyslitelný doplněk některých zákusků či dortů. Exkluzivně pro čtenáře webu Toprecepty.cz pak slavný cukrář poskytl svůj recept.
Tajemný původ Paříže
V posledním díle kulinární show České televize Buchty po ránu se pekly fantastické dorty! Oblíbený cukrář, za asistence herečky Terezy Bebarové, předvedl, jak snadno vytvořit tři dorty, po nichž se u vás doma jen zapráší. Kromě punčového dortu a dortu Florida se Josef Maršálek zaměřil i na dort kubánský. Právě jeho součástí je i pařížská šlehačka, jejíž vznik je tak trochu zahalen tajemstvím. Nedá se přesně určitě, kdo ji kdy vymyslel i proč dostala název po hlavním městě Francie.
Každopádně, nás nejvíce zajímá, jak si ji připravit doma! V obchodech totiž tuhle super surovinu neseženete vždycky. A navíc, domácí je nejlepší.
Mohlo by vás zajímat
Domácí pařížská šlehačka
Podle receptu Josefa Maršálka je potřeba si na obohacenou pařížskou šlehačku, použitou do kubánského dortu, připravit následující suroviny:
- 600 gramů smetany ke šlehání, nejméně s 31 procenty tuku
- 30 g kvalitního kakaa
- 100 g hořké čokolády
Jak na to? Smícháme smetanu s kakaem a za stálého míchání tuto směs přivedeme k varu. Vaříme pár sekund, ale musíme stále míchat, aby se směs nepřipálila, upozorňuje cukrář. Jakmile se obě suroviny propojí, kastrůlek odstavíme ze zdroje tepla a opatrně přimícháme nalámanou čokoládu.
Právě čokoláda je to, co učiní tuhle pařížskou šlehačku výjimečnou. „Historicky se dělala Paříž jen ze smetany, cukru a kakaa. My ovšem místo cukru použijeme hořkou čokoládu. Díky ní bude šlehačka mnohem více držet tvar, například při krájení,” vysvětlil v pořadu Josef Maršálek.
Důležitá rada před šleháním
Výběr čokolády je podle renomovaného cukráře na každém, kdo bude pařížskou šlehačku konzumovat. „Ideální je kolem 50-55 % podílu kakaa. Pokud jste milovníky hořkých chutí, tak můžete až do sedmdesátky,” říká Maršálek. Nejdůležitější informace je podle něj ovšem ta, že smetana musí před šleháním “uzrát”.
Zásadní také je, že pařížská šlehačka, a to platí u všech šlehaček obecně, musí být před šleháním dobře vychlazená a ideálně by měly být vychlazené i všechny nástroje, které při šlehání používáme.
Jakmile je tedy domácí pařížská smetana řádně vychlazená, můžeme se pustit do šlehání.
„Dvanáct hodin v lednici je tak akorát. Poté dáme šlehat, ale musíme opatrně, protože to bude relativně rychlé,” připomíná Maršálek s tím, že je lepší smetanu raději lehce nedošlehat. „Ze začátku šleháme pomaleji, došleháme do pevna při nejvyšších otáčkách,” dodává.
A co se týká konkrétně kubánského dortu, radí známý cukrář použít 2/3 celkového množství šlehačky přímo jako krém na dort, zbylou jednu třetinu pak nechat na závěrečné dozdobení.
Náš tip: Zárukou úspěchu je i tučnost smetany. Platí, že se smetanou o tučnosti 33 % bude výsledek "jistější".
Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Vykostit kuře dá trochu práce, ale pak z něj můžeme upéct výbornou roládu s křupavou kůží. Názorné video poradí, jak na to
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8… Číst více
Už jste slyšeli o Babyccinu? To musíte s dětmi vyzkoušet. Poradíme, jak jim tuto dobrotu připravit doma
Usrkávání černého horkého nápoje s hořkou chutí a mlékem, cukrem či jen tak, je ranní rutinou mnoha z nás. Děti jsou naše věrné kopie a dělají vše,… Číst více
Snídaně, svačinky a dezerty, které mohou i ti nejmenší. Představujeme recepty sice sladké, ale bez cukru
Většina receptů má jako základ tři ingredience: banán, mouku, vejce. Není tedy nutné mít plnou spíž, a přesto se dají kouzlit barevné a veselé… Číst více
Jak vytvořit domácí plastelínu pro děti? Suroviny najdete ve vlastní kuchyni
Jak udělat domácí plastelínu v kuchyni? Děti se učí napodobováním a jsou to naše nejvěrnější zrcadla. Pokud rodiče něco stále dělají v kuchyni,… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Polévka složitého názvu kotosoupa avgolemono je… Číst více
Zvířátka z banánů pro nejmenší strávníky: Naše video vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým
Banán je v dětském jídelníčku velmi populární ovoce. Děti s ním začínají již v kojeneckém období a často se jím nahrazuje cukr v moučnících i… Číst více
Co dobrého připravit dětem? Nepečený cheesecake s čerstvým ovocem je to pravé
Nepečený cheesecake mezi dalšími nepečenými dezerty a dobrotami jednoznačně vyniká. Vypadá luxusně a přitom si na jeho přípravu mohou bez obav… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládový perník podle cukráře Josefa Maršálka: Vláčný je díky jablkům, těsto ovšem nesmíte šlehat, jen zlehka míchat
Dá se nahradit nebo ubrat drahý cukr při pečení? Cukrář Josef Maršálek má řešení, které může využít každý
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Čokoládové dorty jsou velmi oblíbené: Víte, jaký je rozdíl mezi Sacherem, Harlekýnem a Paříží?
Pařížská šlehačka korunuje nejeden zákusek. Připravte si tu nejlepší podle slavné cukrářky Mirky van Gils Slavíkové